Копенхаген чека договор

Како се приближава крај самита УН о климатским променама јаз између богатих и сиромашних земаља je све већи. Највиши државници земаља учесница самита почели су да пристижу у Копенхаген у покушају да искористе последњу прилику и постигну договор о смањењу глобалног загревања.

У завршници самита УН о климатским променама све већа неслагања богатих и сиромашних држава о смањењу глобалног загревања. Сиромашне државе и даље гледају са неверицом на договор који би требало да се усвоји током самита у Копенхагену.

У данску престоницу, уочи потписивања споразума којем се сви надају, у касним поподневним сатима почели су да пристижу највиши државници земаља учесница.

У завршници климатског самита, учествоваће и делегација Србије коју предводи председник Тадић.

Пре потписивања споразума, остало још неколико отворених питања која треба решити.

Како се приближава крај самита, сви се надају да ће преговарачи са обе стране направити неке уступке.

То потврђује и најновији став Кине да неће узимати средства из фонда који оснују развијене државе за помоћ сиромашним земљама у борби против климатских промена.

Један неименовани високи кинески званичник је потврдио Би Би Си- ију да Кина неће прихватити ниједан једини долар из тог фонда. Могућност да та земља добија средства за борбу против глобалног загревања је узнемирила многе у САД, који верују да је Кина способна да сама финансира свој прелазак на "зелену" привреду.

Спремност Кине да пристане на договор обрадовала је Запад, али и узнемирила неке сиромашне државе, које се плаше да ће Кина постићи договор са другим "великим играчима", који неће бити довољно амбициозан да заштити најрањивије земље од последица климатских промена, тврди аналитичар Би-Би-Сија, Роџер Харабин.

Гор: Већи успех него што смо се надали

Бивши потпредседник САД Ал Гор оценио је у Копенхагену да САД треба да учине много више у борби против загађења које изазива загревање климе и подржао напоре председника Барака Обаме.

Гор, добитник Нобелове награде за мир због свог рада на спречавању климатских промена, говорио је у посебној дебати током Самита.

"Оно што је учинио председник Обама за мање од годину дана је огромно у поређењу с оним шта је урађено претходних осам година" за време бившег председника САД Џорџа Буша, рекао је Гор.

Гор се нада да ће конференција УН о клими која се завршава у петак, 18. децембра, бити "већи успех него што смо се последњих дана надали".

 

Бивши амерички потпредседник је истакао да је могућност Обаме да делује ограничена америчким Конгресом, али да је и поред тога учионо веома много.

Гор је истакао да чак иако Обамина Демократска партија има већину у Конгресу, у том законодавном телу има великих отпора да се знатније ограничи испуштање штетног угљен-диоксида.

Обама је 25. новембра најавио да ће САД одредити као циљ сманејње емисије штетних гасова до 2020. године за 17 одсто у односу на 2005. годину.

Представнички дом америчког Конгреса је у јуну одобрио план за смањење емисије гасова који изазивају загревање климе али је нацрт закона заглављен у Конгресу јер се чека да га размотри Сенат што ће се десити тек идуће године.

Амерички председник ће стићи у Копенхаген без могућности да увери свет да ће се САД чврсто обавезати на конкретан проценат смањења емисије штетних гасова, рекао је у недељу републикански сенатор Џејмс Ајнкоф.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара