Хамас неће признати Израел

Хамас неће признати Израел и "неће никада одустати од Палестине, од реке Јордана до мора Средоземног", истакао Исмаил Ханије, један од лидера те организације, поводом обележавања 22. годишњице њеног оснивања. То је затварање врата помирењу, истиче Фатах.

Исмаил Ханије, један од лидера палестиснког Хамаса, изјавио је, поводом обележавања 22. годишњице оснивања те исламистичке организације, да она неће признати Израел, нити престати да се бори против њега.

"Хамас неће узмаћи од џихада и отпора док не постигне слободу и независност за наш народ", рекао је Ханије десетинама хиљада Палестинаца окупљених на великом митингу у граду Гази.

"Ми нећемо признати Израел и нећемо напустити отпор", додао је Ханије, нагласивши да Хамас "неће никада одустати од Палестине, од реке Јордана до мора Средоземног мора", мислећи на границе Палестине под мандатом Велике Британије пре 1948. године, када је створен Израел.

Ханије је оценио да није довољно за Хамас да ослободи Газу, већ да тежи да "ослободи читаву Палестину". Он је истовремено најавио да ће Хамас игнорисати сваку одлуку коју Палестинска ослободилачка организација, чији Хамас није члан, донесе ове недеље о будућем руководству и мировним преговорима са Израелом.

"Одлука супротна вољи народа није обавезујућа"

"Ми поручујемо Централном савету ПЛО, који ће се састати данас у Рамали, да је свака одлука која се коси са уставом и супротна је вољи народа неће бити обавезујућа", рекао је Ханије, чија организација влада појасом Газе од јуна 2007, након што је победила Фатах. Од тада власт председника Махмуда Абаса и Фатаха доминантна је само на Западној обали.

Израел се повукао из појаса Газе у лето 2005, а почетком 2006, након сто је Хамас извојевао победу на парламентарним изборима, почео је изолацију тог подручја. Изолација је још више појачана откако је Хамас потпуно преузео власт у појасу Газе.

Фатах је данашњи говор Ханијеа оценио као настојање да се не премосте палестинске поделе, већ да се затворе врата напорима Египта за помирење, навела је агенција Ројтерс.

Осврћући се на четири године израелске блокаде, Ханије је рекао да "тврђава неће никада пасти" и да Хамас никада неће правити политичке концесије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара