Бразилска полиција оптужена за бруталност

Бразилска полиција убила више од 11.000 људи за последњих шест година, тврди организација "Хјуман рајтс воч" и захтева строжију контролу припадника власти.

Организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" оптужује бразилску полицију за прикривање убистава осумњичених, под изговором да се догађају у самоодбрани.

Према извештају организације, полиција Сао Паола и Рио де Жанеира је од 2003. године убила више од 11.000 људи, преноси Ројтерс.

Извештај је резултат двогодишње истраге и ствара додатни притисак на Бразил, а посебно Рио, да смање појаве насиља у земљи до Олимпијских игара 2016. године.

У извештају се наводи да је полиција у Риу 2008. године у просеку убијала по једну од 23 ухапшене особе, а у Сао Паолу по једну од 348.

Група за заштиту људких права истиче да су пронађени докази који опровргавају тврдње полиције да су жртве, претежно сиромашни млади људи из сиротињских квартова, пуцали у припаднике полиције приликом хапшења.

У Рио де Жанеиру 2008. године, чак 1.137 убистава је класификовано као убиства криминалаца који су се опирали хапшењу.

Према извештају "Хјуман рајтс воча", полиција често прикрива убиства уништавањем места злочина. Уобичајена је и пракса одвожење лешева у болнице јер на тај начин полиција показује да је покушала спасити жртве.

Закључак организације је да су полицајци веома ретко кривично гоњени или осуђивани за убиства јер истраге злоупотребе положаја воде такође припадници полиције.

Упркос економском расту последњих година, многи бразилски градови су пуни насиља, везаног, пре свега, за трговину дрогом. Обрачуни полиције са криминалним групама, посебно у сиротињским квартовим, се толеришу јер се сматра да су једини начин борбе са високим стопама криминала.

Главна препорука организације је стварање специјализованих тела, која би детаљно истраживала сумњива убиства која су извршили припадници полиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се