Вашингтон спреман за Копенхаген

Сједињене Америчке Државе званично саопштиле да "ефекат стаклене баште" угрожава здравље америчких грађана. То ће омогућити председнику Бараку Обами да нареди смањење емисије штетних гасова без претходне подршке Сената.

Влада Сједињених Америчких Држава коначно је прогласила да гасови који изазивају ефекат "стаклене баште" угрожавају здравље америчких грађана и да морају потпасти под законску регулативу.

То значи да председник Барак Обама сада може да нареди смањење емисије штетних гасова без потребе да за то добије и подршку Сената америчког Конгреса у којем је тренутно блокиран предлог закона о климатским променама.

Таква одлука, коју је после низа владиних истраживања донела Агенција за заштиту животне средине, омогућава САД да на Светском климатском самиту у Копенхагену, који је почео у понедељак, могу да тврде како предузимају енергичне мере у борби против глобалног отопљавања, оценио Би-Би-Си.

Америчка влада жели да регулише емисију штетних гасова из аутомобила, термоелектрана и фабрика, што би, коначно, потпало под законску регулативу о чистом ваздуху, пренеле су агенције.

Ипак, и даље у САД има противника који упозоравају да ће се као резултат нових владиних мера појавити превише нових прописа због којих ће људи остајати без посла, а цене енергената расти.

Многе земље пажљиво прате шта ће урадити Вашингтон, кажу аналитичари упозораваајући да ће Обама завршити свој посао на том плану тек када домаће институције у Конгресу прихвате оно на шта се његова администрација обавеже пред светом.

Одлука у последњем тренутку

Америчка решеност да се приступи регулисању емисије штетних гасова избила је у жижу пажње у време када је у данској престоници Копенхагену почела одлучујућа светска конференција о климатским променама, коју су организовале Уједињене нације.

У Копенхагену ће делегације 192 земље покушати да се договоре о новом споразуму, односно да се усагласе које су мере обавезујуће за њих у оквиру борбе против климатских промена и загађења атмосфере.

"До краја овог скупа морамо бити у стању да вратимо свету оно што нам је данас и овде поверио: наду у бољу будућност", рекао је дански премијер Ларс Леке Расмусен, домаћин самита.

Очекује се да на скупу у Копенхагену буде усаглашен нов споразум који би био замена за досадашњи Протокол из Кјота, који је потписан у оквиру Конвенције УН о климатским променама, с циљем смањивања емисије гасова који изазивају ефекат "стаклене баште".

Протоколом из Кјота је обухваћено прецизно шест штетних гасова на чије су се смањење испуштања у атмосферу обавезали потписници.

Није спорно да је глобално отопљавање, односно убрзани раст просечне температуре на Земљи, последица људског фактора", нагласио је у Копенхагену, у свом уводном говору Реџендра Пачаури, шеф комисије УН, састављене од еколошких и климатских стручњака.

Научна комисија УН је препоручила да развијене земље смање емисију штетних гасова између 20 - 40 одсто до 2020. године да биле избегнути: катастрофално повећање нивоа мора, разорне олује и суше, уопште, поремећаји климе у свету.

Ипак, и даље постоје два блока земаља и њихови различити приступи решавању проблема глобалног отопљавања. Земље у развоју инсистирају на томе да индустријализоване државе пред себе поставе још више циљеве за смањење емисије штетних гасова и обавежу се да ће испунити обећања и у односу на новчана давања за спас планете.

Циљ ЕУ је да оствари веће смањење количине штетних гасова које испушта у атмосферу у односу на већину других развијених индустријских земаља.

Лидери ЕУ су обећали да ће, уместо за 20 одсто у односу на ниво из 1990. године, смањити количину штетних гасова за 30 одсто.

Жеља у ЕУ је да се до 2050. године прекине испуштање већине штетних гасова, а постављени циљ је прекид испуштања 95 одсто гасова који данас одлазе у атмосферу.

У САД разматрају много мање смањење емисије штетних гасова - од 17 одсто у односу на стање 2005. године - иако на ту земљу, по глави становника, отпада двоструко већа емисија штетних гасова у поређењу са европских земљама.

Уочи конференције у Копенхагену, Би-Би-Ци је објавио резултате истраживања према којем владе земаља широм света имају подршку 60 одсто популације да потроше више новца како би се ухватиле у коштац с овим проблемом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво