Обнова Нотр Дама, дарежљивост или селективно милосрђе

Након трагичног пожара у катедрали Нотр Дам, многи имућни људи су најавили огромне донације за обнову познатог здања. Међутим, критичари сматрају да постоје друге светске кризе и последице природних катастрофа за чије решавање није понуђено ни близу толико новца, а које имају приоритет у односу на Нотр Дам.

Недуго након што је пламен у катедрали Нотр Дам угашен, појавиле су се многе компаније и имућни појединци који су понудили помоћ за обнову.

Уследио је и позив француског председника Емануела Макрона да се прикупе средства.

Међу првима се на Макронов апел одазвао најбогатији Француз Бернар Арно, који је најавио донацију од 200 милиона евра.

"Породица Арно и 'ЛВМХ група' желели би да покажу солидарност у овом тренутку националне трагедије и придружују се обнови изузетне катедрале која је симбол Француске, њеног наслеђа и француског јединства", наводи се у саопштењу породице Арно.

Дарежљив је био и милијардер Франсоа Анри Пино, који ће уплатити 100 милиона евра.

Помоћ су најавиле и многе познате личности, а неколико дана након трагедије медији су објавили да је већ сакупљено око милијарду евра.

Председник Француске Емануел Макрон поручио је да ће катедрала Нотр Дам бити још лепша након обнове коју је, тврди, могуће спровести за пет година.

Док се Макрону жури да обнови Нотр Дам, политичари леве оријентације у Француској изнели су критике на рачун екстремно богатих људи наводећи да су они могли да помогну у очувању француског културног наслеђа тако што ће платити порез или тако што ће обратити пажњу на потребе људи.

Појавиле су се и критике на друштвеним мрежама које сугеришу да је новац потребнији за искорењивање глади у Африци или борбу против климатских промена. Такође, неки тврде и да су енормне донације добре за маркетинг великих корпорација. 

Међу онима који сматрају да је новац потребнији за неке друге сврхе је и хакерска група "Анонимуси". Они су саопштили да су великодушне донације намењене Нотр Даму за дивљење, али су оценили да је реч о "селективном милосрђу".

Наведено је да срећом нико није повређен у пожару у Нотр Даму и да је лепо што су сви понудили помоћ.

"Ипак, због оштећења на историјској грађевини понуђено је много више донација него за било коју природну катастрофу или кризу сиромаштва у протеклих неколико година", навели су Анонимуси.

Додаје се да је очигледно да се више рачуна води о симболима културне моћи него о људским животима или планети.

"Покушајте да преиспитате ваше приоритете и посматрајте неке од светских трагедија и видећете како се катедрала у пожару котира у односу на те трагедије. Можда ћете онда бити спремни да искористите богатство које сте стекли на овом свету за позитивне ствари", навели су Анонимуси.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво