Ватрогасци открили како су спасили реликвије из Нотр Дама

Француски председник Емануел Макрон и становници Париза изразили су захвалност париским ватрогасцима који су спречили урушавање катедрале Нотр Дам и спасли многе драгоцености током пожара који је избио у понедељак 15. априла.

Најпре је неколико стотина париских ватрогасаца, који су припадници француске војске, присуствовало церемонији одржаној у дворишту председничке палате где им је председник Емануел Макрон и званично изразио захвалност.

Церемонији су присуствовали и министри француске владе, преноси АП.

Касније током дана Градско веће Париза је, уз виолински концерт и цитате из књиге "Звонар Богородичине цркве" Виктора Игоа, такође одржало церемонију у част ватрогасаца.

Међу одликованим ватрогасцима је командант париске ватрогасне бригаде Жан Марк Фурније, који каже да му је лажно приписано помагање у спасавању круне за коју се верује да је Исус Христ носио на распећу.

Фурније је за Франс Инфо изјавио да је његов тим спасилаца пробио заштитно стакло реликвије, а да је званичник који је имао сигурносни код за заштиту помогао да се реликвија спаси.

Осим Фурнијеа, одликована је и Мирјам Хуџински, која се међу првима попела до крова Нотр Дама када је ватра буктала.

"Знали смо да кров гори, али нисмо имали представу којим интензитетом. Тек смо са врха степеништа схватили колико је драматично", изјавила је Хуџински.

Инспектори за сада верују да је до пожара у Нотр Даму дошло случајно и испитују раднике који су радили на реконструкцији катедрале тог дана како би утврдили када је пожар избио.

Грађевина би у потпуности изгорела да ватрогасци нису правовремено реаговали, рекао је Хосе Вас де Матос, експерт француског Министарства културе.

Пре неколико дана Макрон је изјавио да је циљ да се катедрала обнови у наредних пет година, односно до 2024, када ће Париз бити домаћин летњих Олимпијских игара, али експерти верују да се катедрали не може вратити стари изглед ни у наредних петнаест година, с обзиром на то да ће бити потребни месеци, а можда и године, да се направи план обнове.

Звона на катедралама широм Француске огласила су се у среду да одају почаст катедрали и ватрогасцима који су је спасли.

Привремена дрвена "катедрала" док траје обнов

Док трају радови на обнови катедрале у плану је изградња привремене дрвене капеле.

Француски бискуп Патрик Шове навео је да ће поред Нотр Дама бити изграђена привремена дрвена капела која ће моћи да прими вернике док трају радови на обнови катедрале.

"Не смемо да се помиримо са тим да ће катедрала бити затворена пет година и то је то", рекао је Патрик Шове за Си-Њуз.

Шове је навео да је градоначелница Париза, Ан Идалго, подржала његову идеју да се изгради привремена катедрала и сложила се да преда део земљишта испред катедрале цркви за изградњу, пренео је Гардијан.

Бискуп је рекао да ће дрвена "катедрала" угостити свешенике који би се могли обратити неким од милион туриста који су сваке године посећивали оригиналну катедралу стару 850 година.

Шове је најавио да ће привремена "катедрала" бити брзо подигнута, чим се простор испред катедрале поново отвори након што се заврши рад на обезбеђењу Нотр Дама.

Британски Гардијан објавио је снимак на којем се јасно види разлика у изгледу Нотр Дам велелепне грађевине пре и после пожара. Недостају делови кровне конструкције, торањ, свуда се виде последице пожара, гареж и рушевине, а и унутрашњост катедрале је оштећена због ватре, а затим и због воде током гашења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво