Хондурас против повратка Зелаје

Конгрес Хондураса убедљивом већином гласао против повратка свргнутог председника Мануела Зелаје. Одлуком Конгреса одобрен државни удар, тврде Зелајине присталице.

Конгрес Хондураса изгласао је одлуку да се не дозволи повратак на власт бившем председнику Мануелу Зелаји, који је свргнут у јунском удару.

После дужих преговора о судбини бившег шефа државе, вођених под притиском из иностранства, остало је да коначну реч да Конгрес, наводе стране агенције, подсећајући да су се за повратак Зелаје, којем је мандат требало да траје до краја јануара, залагале и САД.

Међутим, 111 од 125 конгресмена је одбацило идеју да се Зелаја врати у земљу, док је свега 14 било за његово поновно устоличење на највишу државну функцију.

Током гласања, које је завршено касно синоћ, испред зграде Конгреса су протестовале Зелајине присталице.

"Одлуком је ратификован удар, а Хондурас осуђен да настави да живи на незаконит начин", изјавио је Зелаја локалном радију, после добијање вести о одлуци конгресмена.

Свргнути председник је после државног удара отишао у иностранство, али се пре два месеца вратио у земљу и налази се у амбасади Бразила.

Војска Хондураса му прети да ће бити ухапшен , ако изађе из амбасаде. Прошле недеље, кандидат опозиције Порфирио Лобо је победио на председничким изборима, који су били заказани пре летошњег удара.

САД су, за разлику од више латиноамеричких земаља, признале исход избора, а Лобо би на дужност требало да ступи 27. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се