Осуђен и последњи мадридски бомбаш

Последњи члан мароканске терористичке групе, Абделилах Ахриз, осућен на 20 година затвора, због учешћа у бомбашком нападу у коме је у Мадриду убијено 200 људи.

Суд у Мароку осудио је Абделилаха Ахриза на 20 година затвора, због напада на мадридску железничку станицу на којој је погинуло скоро 200 људи.

Ахриз (29) је проглашен кривим за учешће у криминалној групи која је изводила нападе и прикупљала новац за терористичке активности.

Мароканац је одбацио све оптужбе, укључујући и оптужбу да је учествовао у нападима на мадридску железницу, а најавио је да ће његов адвокат уложити жалбу.

Ахриз је последњи Мароканац који је осуђен због терористичких напада у Мадриду, јер је пре две недеље још један Мароканац за исто дело добио 10 година затвора.

Ахриз је ухапшен у Сирији и пребачен у Мароко, где га је суд осудио на три године затвора, а потом ослободио због недостатка доказа.

Након што су шпанске власти пронашле нове доказе који га повезују са нападима, поново је ухапшен у фебруару.

Напади на мадридској железници изведени су 11. марта 2004. године пошто је 10 бомби, сакривених у спортским торбама, експлодирало у неколико путничких возова.

У том нападу погинула 191 особа, а више од 1.800 људи је повређено.

Три недеље после напада, седморица мушкараца, укључујући двојицу осумњичених, разнели су се експлозивом у једном стану пошто им је полиција ушла у траг.

Шпански суд је за исти злочин прошле године осудио два Мароканца и једног Шпанца на укупно 42.924 године затвора за више оптужби које су их теретиле.

Бушар ухапшен у Београду

Један од чланова мароканске терористичке групе Абделмаџид Бушар, осуђен је на 18 година робије због поседовања екслозива и тероризма. Башар је 2005. године ухапшен у околини Београда.

Бушар је ухапшен "због кршења српских закона о странцима", а  код себе је имао лажан ирачки пасош на име Мидхат Салах.

Током контроле докумената у возу полицији је било сумњиво то што је Бушар одбио да говори, па је послала отиске његових прстију Интерполу, који је утврдио да одговарају онима које је Интерполу послала Шпанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара