Русија подржава стратегију САД у Авганистану

Руске власти саопштиле да подржавају нову стратегију америчког председника Барака Обаме за Авганистан. Аустралија, Француска, Русија и Италија кључни савезници америчке администрације.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да има "генерално позитиван" став о плану америчког председника Барака Обаме о Авганистану.

"Москва се слаже са главним тачкама нове америчке стратегије за Авганистан и Пакистан, коју је председник Барак Обама објавио 1. децембра", наводи се у саопштрењу руског Министарства.

"Русија се, као и остатак света, интересује за што брже стварање самосталне, просперитетне и независне авганистанске државе, ослобођене од тероризма и проблема кријумчарења наркотика", додаје се у саопштењу руског министарства.

Москва такође верује да ће ти задаци бити испуњени кроз нову америчку стратегију.

И генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун поздравио је нову америчку стратегију за Авганистан и позвао УН да осигурају успешан пренос одговорности на авганистанске власти.

Бан је нагласио и да су УН и даље посвећене јачању и помоћи авганистанским институцијама и безбедносним снагама", саопштила је у Њујорку портпаролка светске организације Мари Окабе.

Председник Обама објавио је у уторак нову стратегију Сједињених Америчких Држава за Авганистан, која предвиђа убрзано слање појачања од око 30.000 војника чиме би њихов број достигао готово 100.000.

Обама је означио Аустралију, Француску, Русију и Италију за кључне партнере САД у новој стратегији за Авганистан и о овом питању разговарао са председницима или премијерима поменутих држава.

Повлачење условљено ситуацијом на терену

Амерички војници почеће са повлачењем из Авганистана у јулу 2011, али ће тај процес зависити од ситуације на терену, саопштила је Бела кућа.

"Наше снаге ће се у јулу 2011. године повући из Авганистана. То је повлачење засновано на условима на терену ", рекао је портпарол Беле куће Роберт Гибс.

Председник Барак Обама најавио је у среду да ће војници Сједињених Америчких Држава почети са повлачењем из Авганистана за 18 месеци, иако се по изјавама неких званичника администрације може закључити да је тај датум флексибилан, навео је Ројтерс.

Секретар за одбрану Роберт Гејтс изјавио је да ће у децембру 2010. године поново бити процењена ситуација у Авганистану и да ће тада Вашингтон видети да ли остаје на снази претходни план о почетку преноса одговорности за безбедност на авганистанске снаге.

Секретар Гејтс је подсетио да председник САД увек има "могућност да промени своје одлуке".

Гејтс је објаснио да ће повлачење бити веома слично оном примењеном у Ираку - процес ће бити постепен и примењиваће се тамо где Авганистанци буду оспособљени да преузму контролу безбедности.

Гејтс је рекао да ће прве јединице појачања од 30.000 војника, које је најавио Обама, стићи у Авганистан за две до три седмице.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се