Ештон: Размотрићу спољну политику ЕУ

Континуитет спољне политике Европске уније биће очуван, изјавила је Кетрин Ештон, нови високи комесар за споњну и безбедносну политику ЕУ. Ештон, међутим, планира да поново размотри европску спољну политику, укључујући и однос према Западном Балкану.

Нови високи комесар Европске уније за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон намерава да, у сарадњи са министрима спољних послова чланица Уније поново размотри европску спољну политику, у оквиру које и однос према Западном Балкану, али додаје да ће континуитет спољне политике Уније бити очуван.

"То поновно разматрање ће се тицати наше постојеће спољне политике, пре свега према Блиском истоку, укључујући Иран, затим према Балкану, Авганистану и Африци. Циљ је да осигурамо да делујемо са неопходном кохерентношћу", рекла је Ештонова, којој је ово други радни дан на новој функцији, у свом првом обраћању Спољнополитичком одбору Европског парламента.

Ештонова је додала да у свом приступу, Европска унија треба да има подршку стратешких партнера САД, Русије и Кине.

Сматра да је репутација Уније веома добра, јасна и заснована на чврстим вредностима и додаје да је  ЕУ  спремна да се избори са највећим изазовима било да се ради о климатским променама, сиромаштву, ратовима или тероризму.

У Европској стратегији за безбедност истакнуто је да би ЕУ морала да постане способнија, кохерентнија и озбиљнији глобални играч, а Ештонова сматра да ће њен посао бити да глас Уније учини још јачим и јединственијим.

Висока представница ЕУ је рекла да ће свој ауторитет у међународним преговорима црпети из Савета ЕУ и из Савета министара спољних послова Уније, а смернице ће бити одређене на самиту шевова дипломатије Европске уније, у јануару.

Ештонова је нагласила да планира формирање Службе за спољну акцију, што је ново тело, односно дипломатска мрежа која ће дати додатну тежину ономе што чланице већ чине.

О успостављању овог тела, којим ће председавати Ештонова, Савет ЕУ донеће одлуку до краја априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се