Медведев у Риму и Ватикану

Руски председник Дмитриј Медеведев разговарао са италијанским премијером Берлусконијем о нацрту Споразума о европској безбедности. Успостављени дипломатски односи између Русије и Ватикана.

Руски председник Дмитриј Медведев борави данас у трећој овогодишњој посети Италији и првoj посетити Ватикану.

Медведев је у Риму разговарао са италијанским премијером Силвијем Берлусконијем, после чега су одржане шесте руско-италијанске међудржавне проширене консултације и потписан пакет докумената о сарадњи те две државе.

Председник Медведев је детаљно упознао премијера Берлусконија са нацртом Споразума о европској безбедности, који је Кремљ објавио пре три дана.

Пројект међународног гасовода "Јужни ток" не конкурише дугим гасоводима, укључујући и "Набуко", изјавио је данас у Риму италијански премијер Силвио Берлускони, после разговора са руским председником Дмитријем Медведевом.

Берлускони је рекао норинарима, у присуству Медведева, да је циљ његове земље и Русије да "Јужни ток" не иде по територијалним водама Украјине.

Италијански премијер је додао да су Москва и Рим успели да убеде Турску да сагланост за постављање цевовода кроз део турских територијалних вода Црног мора.

Берлускони као гарант снабдевања Европе руским гасом

"Нама је важно да се транспорт руског гаса у Европу обавља безбедно, као што се то чини већ четрдесет година", казао је Берлускони.

"Ја гарантујем да ће цела Европа, а делом Балкан и Италија, продужити да добијају руски гас из Сибира", рекао је Белускони, након потписивања 18 међудржавних споразума о италијанско - руској сарадњи у привреди, науци, култури и другим областима.

Шеф италијанске владе је као добар пример енергетске сарадње Европе и Русије навео и текућу реализацију гасовода "Северни ток", којим би тај гас требало да се директно допрема из Русије у Немачку, цевоводом чије постављање по дну Балтичког мора ће почети, како је најављено у Москви, идуће године.

Руски "Гаспром" и италијанска компанија "Ени" потписали су Меморандум о разумевању, којим се у пројекат гасовода "Јужни ток" укључује и француска компанија Електрисите де Франс (ЕДФ) .

Председник Управног одобра "Гаспрома" Алексеј Милер је изјавио да ће пројект "Јужни ток" бити реализован до 2015. године и да се у његову реализацију 2010. укључује и француска компанија ЕДФ, са уделом од десет или више процената.

"Нема никаквих финансијских проблема са "Јужним током" који ће бити реализован до половине идуће деценије", прецизирао је Милер.

Москва сматра Италију једним од водећих европских политичких и економских партнера. Прошлогодишња робна размена две земље достигла је 52,8 милијарди долара.

Дмитриј Медведев је у марту боравио у Барију, приликом свечане предаје комплекса Подворја Руске православне цркве, а у јулу је приосуствовао на самиту Групе осам у Аквили.

Русија и Ватикан успоставили пуне дипломатске односе

Председника Русије Медведева данас поподне примио је у аудијенцију поглавар римокатоличке цркве Бенедикт ХVI.

Медведев је пренео папи своју одлуку о унапређењу дипломатских односа између Ватикана и Москве на највиши ниво.

"Председник Медведев рекао је папи Бенедикту на данашњем састанку да је потписао декрет о успостављању пуних дипломатских односа са Ватиканом", рекла је новинарима председникова представница за штампу Наталија Тимакова, пренеле су агенције.

И из Ватикана је потврђено да су успостављени пуни дипломатски односи између Свете столице и Руске федерације.

Ватикан и бивши Совјетски Савез успоставили су односе 1990, годину дана пре распада СССР-а, на нивоу представничке канцеларије. Нови статус значи да ће Русија и Ватикан имати амбасаде у Москви и Риму.

Руски лидер и поглавар Римокатоличке цркве током разговора размотрили су и актуелне изазове по мир и безбедност у свету, саопштено је из Ватикана.

Руски експерти су, уочи сусрета Медведева и папе Бенедикта, оценили да председник неће задирати у тему посете римског папе Русији. Руско-ватикански односи данас су мање политизовани него у време Јована Павла II,  а међуцрквени односи добијају отворенији карактер, навео је саговорник агенције Итар-Тас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се