Чечени напали "Невски експрес"

Одговорност за прошлонедељни бомбашки напад на руски путнички воз "Невски експрес", када је погинуло 26 путника, преузела екстремистичка група коју предводи најтраженији чеченски герилски вођа Доку Умаров. Руси без коментара.

Екстремистичка група са Кавказа, коју предводи најтраженији герилски лидер Доку Умаров, преузела је одговорност за прошлонедељни бомбашки напад на руски путнички воз "Невски експрес" када је погинуло 26 путника, објављено је сајту KavkazCenter.com.

"Операција је припремљена и изведена сходно наређењима емира Кавказских емирата Доку Умарова", навео је тај сајт, позивајући се на писмо исламских побуњеника.

Агенција Ројтерс је подсетила да је Умаров најтраженији герилски лидер у Русији који предводи побуњенике који имају за циљ ослобађање претежно, муслиманима насељеног Северног Кавказа од надлежности Москве.

Прошлог петка, 27. новембра експодирала је бомба у луксузном возу "Невски експрес" на линији Москва-Санкт Петербург "као део саботаже на стратешких економске циљеве", наведено је у писму исламских побуњеника.

Притом је истакнуто да ће "ови акти саботаже бити настављени докле год они који су окупирали Кавказ, не окончају своју политика убијања обичних муслимана".

Ројтерс је навео да су на сајту KavkazCenter.com и раније објављиване потврде о преузимању одговорности за побуњеничке нападе за које су руски полицијски званичници касније навели да нису оригинални.

Федералне службе без коментара

Федералне безбедносне структуре нису желеле да коментаришу саопштење Умарова. "Такву информацију не коментаришемо", рекли су Итар Тас-у у једној од федералних безбедносних служби.

Министарство унутрашњих послова Чеченије сматра да је саопштење, објављено на једном од екстремистичких сајтова, блеф и покушај да се још једном скрене пажња на себе.

"Пажљиво ћемо проверити, али сматрамо да су сва последња саопштења Умарова о наводном организовању терористичких аката на територији земље блеф и ништа друго него покушај да се још једном скрене пажња на себе", рекао је представник МУП-а те руске републике агенцији Итар-Тас.

МУП Чеченије сумња у могућности Умарова да организује велике терористичке акте, како у самој Чеченији, тако и у другим регионима Русије, пренела је руска државна агенција.

Представник чеченске полиције је рекао да се Умаров крије у планинама и да је са њим мања група екстремиста.

"Он не може да наређује и координира активности уситњених бандитских група, јер се плаши да комуницира", рекао је тај представник чеченског МУП-а.

Ко је Доку Умаров

Доку Умаров, самопрокламовани "емир Северног Кавказа", најтраженији је чеченски герилски вођа. Умаров себе назива и председником "Чеченске републике Ичкерија".

Функцију лидера чеченских побуњеника преузео је 2006. године од Абдула Калима Садулајева, који је убијен у борби са руским трупама.

На Интернет сајтовима побуњеника пише да Умаров предводи мале групе побуњеника од 10 до 12 људи.

"Био је рањен неколико пута у окршају са руским снагама безбедности, од када има ожиљак на лицу и храмље", тврди један новинар, који га је интервјуисао 2005. године.

Умаров је у интервјуу рекао да га "само недостатак финансијских средстава спречава да изведе још више напада и нагласио да ће наставити своју герилску борбу док се потпуно не регион Северног Кавказа ослободи чизме руских војника".

Русија Умарова означава као терористу, а снаге безбедности га траже годинама.

Умарови побуњеници преузели су одговорност за напад на хидроелектрану у Сибиру у августу ове године, када је погинуло 75 људи, што су власти чврсто демантовале, рекавши да узрок несреће није био терористички напад.

Путнички воз "Невски експрес", са 653 путника и 29 радника железнице, кренуо је из Москве за Санкт Петербург, а несрећа се догодила у петак касно увече када су четири вагона изелетела из шина код села Угловка, око 350 километара северно од Москве.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се