Бундестаг дозволио трећи род у матичним књигама

Грађани Немачке ће ускоро моћи да изаберу трећи род у матичној књизи рођених, пошто је Бундестаг синоћ одлучио да, поред "мушко" и "женско", дозволи опцију "разнолико" приликом изјашњавања о роду.

Људи су у Немачкој у службеним евиденцијама морали да бирају између опција "мушко" и "женско", или да оставе поље непопуњеним.

Сада ће особе чија се сексуална анатомија не уклапа у типичну дефиницију мушкарца и жене – моћи да се определе за опцију "разнолико", јавља Дојче веле.

Немачки парламент је био приморан на овакву одлуку пошто је претходно Савезни уставни суд пресудио да је неуставно захтевати од људи да се изјасне као мушко или женско.

Неки заговорници усвајања закона сматрају да он не иде довољно далеко, јер ће људима у већини случајева требати потврда од лекара да би променили свој статус.

Међу земљама које су већ увеле такве мере су – Аустрија, Аустралија, Нови Зеланд, Индија, Канада, Португал.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво