Тридо се извинио због одбијања брода са Јеврејима

Канадски премијер Џастин Тридо формално се извинио у име своје земље због тога што је 1939. године одбила да прими брод пун јеврејских избеглица који су бежали из нацистичке Немачке.

Брод "Сент Луис" превозио је 907 немачких Јевреја а одбили су да га приме и Куба и САД, преноси АП.

Путници су били приморани да се врате у Европу, а више од 250 њих је касније изгубило живот у Холокаусту.

Тридо је рекао да је до извињења требало много раније да дође.

Хитлер је "посматрао док смо им ми одбијали визе, игнорисали њихова писма и ускраћивали им пријем", рекао је Тридо у парламенту.

Канадски премијер је додао да готово да нема сумње да је "наше ћутање омогућио нацистима да остваре своје "коначно решење" такозваног јеврејског проблема".

"Ми смо дозволили да антисемитизам узме маха у нашим заједницама и постане наша званична политика. Гајити такву мржњу и равнодушност према тим избеглицама значило је поделити моралну одговорност за њихову смрт", додао је Тридо.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво