Евакуација цивила из села на северозападу Сирије

Сиријски државни медији јављају да је јутрос почела евакуација више од 7.000 цивила и бораца из два шиитска села лојална влади у провинцији Идлиб, на северозападу Сирије, која су већ три године под контролом опозиције. Заузврат влада је из затвора пустила стотине побуњеника.

Становници села Ел Фуа и Кефраја евакуишу се у складу са споразумом о којем су влада и побуњеници преговарали у протеклих неколико месеци, преноси АП.

Провладине ТВ станице наводе да је, истовремено, најмање 20 аутобуса с побуњеницима пуштеним из затвора прешло на територију под контролом опозиције, у складу са споразумом, наводи Ројтерс.

С друге стране, људи из два села се аутобусима превозе преко територије под контролом побуњеника до оближње територије коју контролише влада у провинцији Алеп.

Више од 120 аутобуса стигло је јуче у два шиитска села, као и амбулантна возила, која су прва данас кренула одвозећи болесне до владиног контролног пункта.

Побуњеници и преговарачи које подржава Иран постигли су споразум о евакуацији становника и пуштању затвореника, напомиње Ројтерс.

Уједињене нације нису било део ових преговора и критикују овакве трансфере као присилно расељавање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво