Трамп: Денуклеаризaција Северне Кореје почиње моментално

Амерички председник Доналд Трамп рекао је у интервјуу за "Глас Америке" да процес денуклеаризације Северне Кореје почиње "моментално" и да сматра да је започет "фантастичан споразум".

"Денуклеаризоваћемо Северну Кореју. Процес почиње моментално, а и многе друге ствари се дешавају, укључујући и повратак посмртних остатака", рекао је Трамп.

Додао је да је повратак посмртних остататка важан за много људи.

"Звали су ме, писали писма, 'Можете ли молим вас то урадити?' и он је пристао на то, хиљаде људи који су погинули у рату Є то је велика ствар", рекао је Трамп за Глас Америке.

Упитан о томе шта га је изненадило у вези са лидером Северне Кореје, Трамп је одговорио да је Ким Џонг Ун харизматичан, духовит, веома паметан и сјајан преговарач.

На састанку је, како каже амерички председник, поменут и проблем људских права, а Ким је, истиче, на та питања реаговао "веома добро".

"Мислим, очигледно је да говоримо о денуклеаризацији 90 одсто времена, али смо поменули многе друге ствари, међу њима људска права, враћање посмртних остатака је био велики фактор, штавише то смо унели у документ, успели смо да то ставимо у документ, много добрих ствари смо унели у тај документ, то је много више него што је ико очекивао да ће се догодити", рекао је Трамп.

Навео је да није било никаквог ултиматума у преговорима са Кимом.

"Ми практично преговарамо три месеца преко различитих представника, укључујући државног секретара Мајка Помпеа, који је обавио заиста фантастичан посао. Значи, преговарамо прилично дуг период и када смо се данас састали, од почетка смо се добро слагали. Знате, за мене је ово 25. сат. Нисам спавао 25 сати, преговори су били дуги и веома сам поносан због њих. Сада започиње процес. Знате да је све ово могло да се заврши ратом, да се заврши смрћу милиона људи – и у Северној Кореји, Сеул има 28 милиона људи, могли су да страдају милиони, али ћемо на крају имати споразум", навео је Доналд Трамп.

"Ким жели да уради нешто" 

Оценио је да није било превише "звецкања оружјем" последњих деценија и да су сви председници пре њега имали став да нису желели да говоре о Северној Кореји.

"И мислим да је иницијална реторика била веома важна. Искрено, колико год да сам мрзео то што радим, и што су други људи мислили да радим погрешну ствар. Мислим да без тога, не бисмо били овде. Такође мислим да он (Ким) жели споразум, жели да уради нешто", прича амерички председник.

Како каже Трамп, Ким зна да су САД озбиљне и сматра да то није осећао у прошлости.

"Мислим да су у прошлости то били различити људи и није функционисало. Међутим, он зна да желимо да обавимо посао, да морамо да обавимо посао и да ћемо обавити посао. А сада имамо, није прошло много времена, иако се може рећи да смо од првог дана разговарали о Северној Кореји веома оштро. Међутим, мислим да смо данас потписали документ који је био много, много већи и свеобухватнији него што су људи мислили, а нико није мислио да је ово могуће", рекао је Трамп.

Трамп је нагласио да разуме шта се дешавало у прошлости у Северној Кореји, али додаје да је Ким паметан, воли свој народ и земљу и жели много добрих ствари.

Упитан да ли искрено мисли да Ким воли свој народ, Трамп одговара:

"Видите, ради оно што је видео да се ради у његовој земљи. Али ја морам да судим по ономе што се догодило данас и јуче и у неколико протеклих недеља јер је тада почела цела ствар. Без реторике и без санкција – санкције су веома важне, оне ће остати на снази до момента док не видимо да ће се ово што је договорено заиста остварити. А сада то и прилично видимо али ће санкције остати док заиста не почнемо да уклањамо нуклеарно оружје".

Грађанима Северне Кореје Трамп је поручио да мисли да имају некога коме је веома стало до њих.

"Жели да уради исправну ствар за њих и веома добро смо се слагали. Имали смо одличну хемију – ви знате колико је мени важна хемија. Са неким људима нема хемије без обзира на све што урадите, једноставно је нема. Ми смо је имали од самог почетка. Мислим да ће се сјајне ствари догодити што се тиче Северне Кореје", рекао је Трамп.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво