Пјонгјанг обуставља нуклеарне и ракетне пробе

Северна Кореја саопштила је да је обуставила тестове балистичких ракета дугог домета и да планира да затвори полигоне за тестирање нуклеарних бомби, јавља АП. Одлуку поздравили амерички председник Доналд Транп, Русија, Велика Британија, Јужна Кореја, Кина и Јапан.

Севернокорејска агенција КЦНА саопштава да је обустава тестова почела у суботу.

Како се наводи, Северна Кореја је одлучила да направи овакав потез у циљу одржавања "националног фокуса" и побољшања економије.

Објава о обустави нуклеарних и ракетних тестова уследила је само неколико дана пре него што би севернокорејски лидер Ким Џонг Ун требало да се састане са председником Јужне Кореје Мун Џае Ином у пограничном селу, како би покушали да окончају сукоб између две Кореје.

Одлука Северне Кореје донета је на пленарној седници Централног комитета владајуће Радничке партије, на којој се разговарало о "новој етапи" политике.

Председништво Јужне Кореје поздравило је саопштење Северне Кореје као "значајан напредак" у правцу денуклеаризације Корејског полуострва.

Званичник Председништва у Сеулу Јун Јунг Чан саопштио је да ће најава Северне Кореје побољшати изгледе за успешне преговоре између Сеула, Пјонгјанга и Вашингтона, преноси АП.

Трамп: Велики напредак за Северну Кореју и свет

Председник САД Доналд Трамп реаговао је одмах на Твитеру на вест да Северна Кореја обуставља тестове балистичких ракета дугог домета и планира да затвори полигоне за тестирање нуклеарних бомби.

"Северна Кореја је пристала да обустави све нуклеарне пробе и затвори велики полигон за тестирања. Ово су веома добре вести за Северну Кореју и свет - велики напредак! Са радошћу очекујем Самит", навео је Трамп на Твитеру.

Кинеско министарство спољних послова је поздравило потез Северне Кореје да обустави нуклеарне и ракетне пробе, што ће помоћи, како се наводи, ублажавању тензија на корејском полуострву и унапређењу денуклеаризације.

"Кинеска страна верује да ће одлука Северне Кореје помоћи побољшању ситуације на полуострву. Кина то поздравља", наводи се у саопштењу објављеном на сајту министарства, преноси Ројтерс.

Јапан је такође реаговао на одлуку Пјонгјанга, а јапански министар одбране Ицунори Онодера рекао је да није време да се попусти са притиском на Северну Кореју, јавила је агенција Кјодо.

Јапан заговара политику максималног притиска како би се Северна Кореја навела да се одрекне свог програма нуклеарног оружја, подсећа Ројтерс.

Лондон: Позитиван корак 

Британија је, у међувремену, саопштила да план Северне Кореје о обустави нуклеарних проба представља "позитиван корак", изразивши наду да је то знак добрих и искрених намера.

"Дугорочна посвећеност (севернокорејског лидера) Ким Џонг-уна обустави свих нуклеарних проба и лансирања интерконтиненталних балистичких ракета била би позитиван корак. Надамо се да то указује на покушај поштеног преговарања", саопштила је британска влада, преноси Ројтерс.

Лондон, како се истиче у саопштењу, "остаје спреман на сарадњу с међународним партнерима како би остварио циљ потпуне, проверљиве и неповратне денуклеаризације Корејског полуострва, и то мирним путем".

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини такође је рекла да је објава Северне Кореје позитиван корак и позвала на "неповратну денуклеаризацију" те азијске земље.

Потез Северне Кореје је "позитиван и дуго очекиван корак на путу који сада мора водити ка потпуној, веродостојној и неповратној денуклеаризацији", наводи се у саопштењу Могеринијеве, преноси Ројтерс.

Русија: Ким је своје испунио, на реду су САД

Руско Министарство спољних послова поздравило је објаву Северне Кореје , а истовремено је позвало САД и Јужну Кореју да смање своју војну активност у том региону, јавља Ројтерс. 

Сједињене Америчке Државе треба да предузму узвратне мере након што је Северна Кореја обуставила нуклеарна тестирања, изјавио је шеф међународног Комитета Савета Руске Федерације Константин Косачов.

Косачов је, у поруци коју је објавио на свом налогу на Фејсбуку, оценио да одлука Северне Кореје није довољна да се нормализује ситуација на Корејском полуострву, већ да су потребне "оперативне, по могућству демонстративне узвратне мере" САД, преноси Спутњик.

"Прекид агресивне и рушилачке реторике. Признање суверених права Северне Кореје на сопствени развој. Престанак са претњама смене власти у тој земљи кроз спољно мешање. Прекид војних активности код граница Северне Кореје. Покретање политичког дијалога", навео је руски сенатор.

Косачов је изразио наду да ће међукорејски самит и самит Северна Кореја-САД "сигурно бити одржан". 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво