Мигел Дијас Канел нови председник Кубе

За новог председника Кубе изабран је Мигел Дијас Канел, чиме за ову острвску комунистичку земљу после шест деценија владавине браће Кастро почиње нова ера, преносе агенције. У свом првом обраћању рекао је да ће наставити социјалистичку револуцију.

Избор Мигела Дијаса Канела потврдила је кубанска Народна скупштина, која има 609 посланика и која готово редовно једногласно потврђује номинације.

Новоизабрани председник Кубе поручио је у свом првом обраћању да ће наставити социјалистичку револуцију коју су предводили његови претходници Фидел и Раул Кастро, као и да промена у спољној политици земље неће бити.

Дијас-Канел (57) рекао је у говору пред Народном скупштином који је преносила телевизија да његове прве мисли по преузимању дужности припадају "историјској генерацији" која је водила земљу од Кубанске револуције 1959. године, преноси АП.

Кубанско руководство, како је додао, не може да заборави "ни за секунд" њихову посвећеност кубанском народу.

Дијас-Канел, који је истровремено и председник Државног савета рекао је да се спољна политика Кубе неће мењати, преноси Тас.

"Кубанска спољна политика ће остати непромењена. Куба неће ни угрозити свој суверенитет и независност, нити ће дискутовати о својим принципима, нити ће правити уступке упркос спољног притиску и претњама", рекао је он.

Нови кубански председник рекао је и да ће променити оно што се мора променити истовремено бранећи и штитећи тековине Кубанске револуције. Такође је казао да је Куба спремна за дијалог на равноправним односима. 

Донедавни председник Раул Кастро предао је власт својој "десној руци" Мигелу Дијасу Канелу, који је рођен 1959, у години када су Фидел и Раул извели левичарску револуцију на овом острву, наводи Ројтерс.

Агенција оцењује да се, након скоро 60 година власти Кастрових, не очекује да промена на челу државе покрене корените реформе у кубанској привреди под контролом државе и једнопартијском систему, једном од последњих у свету.

Кубанска влада јуче је номиновала првог потпредседника Дијаса Канела као јединог кандидата за председника, а номинација је данас потврђена.

За новог првог потпредседника предложен је Салвадор Валдес Меса (72), бивши синдикални званичник који је у кубанској влади био на више значајнијих функција.

Ко је Мигел Дијас Канел

Ово је први председник Кубе који је рођен након Кубанске револуције.

Дијас Канел (57) припада млађој генерацији лидера, залагао се за модернизацију острва, али се од њега, као дугогодишњег функционера Комунистичке партије, не очекује да ће инсистирати на великим политичким променама, пренео је раније Ројтерс.

По образовању је инжењер електронике и, по свему судећи, више је човек садашњег времена него Раул и Фидел Кастро, који су владали острвом у протеклих шест деценија.

Као млади шеф покрајинске партије, Дијас Канел успротивио се политици партије тиме што је подржао културни центар који је пријатељски настројен према ЛГБТ заједници, а наводно слуша рок музику и носи дугу косу.

На националном нивоу, Дијас Канел позивао је државне медије да с више критике покривају догађаје и тражио већи приступ интернету како би се отворило једно од најслабије повезаних друштава путем интернета на свету. 

Британска агенција истиче и да на састанке често долази с таблетом.

Ипак, наводе аналитичари, Дијас Канел је кандидат око којег је постигнут консензус, којег је лично изабрао Кастро, чије је поверење добио радећи на његов начин више од три деценије и држећи се партијске линије у кључним политичким и економским питањима.

"Постоје разлози за очекивања да ће он бити флексибилнији, модернији, али нема доказа који иду њему у прилог да ће бити реформиста и да ће напустити једнопартијски систем, или да ће престати да фаворизује државни сектор над недржавним сектором", рекао је бивши аналитичар кубанске владе Артуро Лопез Леви, који је одрастао у Санта Клари, родном граду Дијаса Канела, а сада предаје на Универзитету у Тексасу.

Дијас Канел је 2003. године изабран за шефа партије у покрајини Олгин, а 2009. је постављен за министра за високо образовање.

Кастро га је 2013. изабрао за своју десну руку и похвалио га због његове "солидне идеолошке снаге".

На заседању кубанске Народне скупштине укупно 609 народних посланика гласачким листићима изабрало је председника Државног савета, који је по Уставу шеф државе и владе, председника Народне скупштине, потпредседника и чланове Државног савета, пренео је Тас.

Име новог председника Државног савета објављено је данас, а како се наводи, тај датум је за Кубу симболичан, јер су тог дана 1961. године кубанске оружане снаге под вођством Фидела Кастра поразиле интервенционистичке снаге.

Раул Кастро (86) ће, међутим, до 2021. године остати лидер Комунистичке партије, једине политичке организације у земљи, што значи да ће и даље имати велики утицај на процес доношења државних одлука.

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку новоизабраном председнику Републике Кубе, у којој се, између осталог, каже да ће Србија наставити да јача традиционалне односе са Кубом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара