Јулија Скрипаљ: Мој отац и даље озбиљно болестан, још осећам последице тровања

Ћерка бившег руског контрашпијуна са којим је заједно била отрована у Солсберију, Јулија Скрипаљ рекла је да не жели да користи услуге које ју је понудила Амбасада Русије у Лондону, наводи се у саопштењу које је у њено име издала бритaнска полиција.

У саопштењу се наводи да је њен отац, Сергеј Скрипаљ још озбиљно болестан, а да она и даље осећа последице тровања нервним гасом, пренео је Ројтерс.

"Имам приступ пријатељима и породици и знам да су ми моји контакти у руској амбасади љубазно понудили помоћ на било који начин. За сада, не желим да користим њихове услуге, али ако се предомислим, знам кога треба да контактирам", навела је Јулија Скрипаљ.

Рекла је и да је у болници у енглеском граду Солсберију, из које је у понедељак отпуштена, "лечена са очитом клиничком стручношћу и изузетном љубазношћу".

Напоменула је да још није довољно јака да би медијима могла да да изјаву и навела да се коментари њене рођаке руским медијима не могу сматрати њеним нити коментарима њеног оца.

"Захваљујујем рођаки Викторији што брине за нас, али је молим да ме не посећује и да не покушава да ме контактира, за сада", наводи се у саопштењу Јулије Скрипаљ.

Руска амбасада у Лондону је претходно саопштила да јој није одобрен конзуларни приступ Јулији Скрипаљ.

Амбасада је најавија да ће "тражити састанак с Јулијом и Сергејем Скрипаљем, чија ситуација све више подсећа на присилно заробљеништво или ускраћивање слободе", пренео је АП.

Болница: Ужасно понашање руских новинара, кришом ушли током ноћи

У међувремену, болница у енглеском граду Солсберију, у којој се лечи отровани бивши контрашпијун, оптужила је руску телевизијску екипу за "ужасно понашање", јер је, како тврди болничко руковдство, кришом ушла у ту установу током ноћи.

На видео-снимку који су британски новински листови објавили на интернету, види се како репортер руске ТВ мреже РЕН рано јутрос иде кроз ходнике болнице у Солсберију и коментарише "очигледан недостатак безбедности", преноси АП.

"Овај снимак показује ужасно понашање руских новинара, који су се без најаве и без претходног тражења дозволе приближили особљу усред ноћи", саопштила је болница.

У саопштењу се упозорава да "било какав покушај узнемиравања, застрашивања или изазивања невоља било ком члану особља или пацијентима апсолутно неприхватљив и неће бити толерисан".

Окружна полиција је саопштила да су полицајци разговарали са двојицом мушкараца на пријемном одељењу болнице, за које су веровали да су новински извештачи.

Полицајци су од њих затражили да напусте болницу и они су то учинили, а нико није ухапшен, наводи се у саопштењу полиције.

Британска Национална унија новинара саопштила је да репортери "морају да делују одговорно и осећајно када извештавају о догађајима у болницама".

Сергеј Скрипаљ, бивши руски обавештајац који је осуђен због шпијунирања за Британију, пребачен је у болницу у Солсберију 4. марта заједно са ћерком Јулијом, након што су нађени у бесвесном стању на клупи испред тржног центра у том енглеском граду.

Британија оптужује Русију да је Скрипаља отровала нервним агенсом развијеним у време Совјетског Савеза, док Русија негира било какву умешаност у тровање, које је изазвало дипломатску кризу између Москве и Запада.

Болница у Солсберију саопштила је јуче да је Јулија Скрипаљ отпуштена из болнице, док је њен отац задржан на лечењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије