Вето Русије на резолуцију о истрази напада у сиријској Думи

Русија је ставила вето на резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о истрази најновијег, наводног напада хемијским оружјем на сиријски град Думу у источној Гути.

Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја рекао је да се резолуција не слаже са руском позицијом.

"Ако претпоставимо незамисливо да ће такав нацрт бити усвојен, биће потребно неколико месеци да се формира истражни механизам. Не желите да чујете да у сиријској Думи нису нађени трагови хемијског напада", рекао је Небензја, преноси Тас.

Небензја je апеловао на САД да се уздрже од било какве акције против Сирије због наводног напада.

"Претње које износите у односу на Сирију требало би све да нас озбиљно забрину, јер бисмо се могли наћи на прагу веома тужних и озбиљних догађаја", рекао је Небензја америчкој амбасадорки у УН Ники Хејли на седници Савета безбедности УН.

Хејли je рекла да нацрт резолуције који је представила Русија није независан и објективан, јер би дозволио Русији да блокира налазе истражног тела, преноси АП.

Оптужила је Русију да штити сиријског председника Башара eл Асада, уместо да ради на јединству СБ УН.

Да би нацрт резолуције био прихваћен било је неопходно девет гласова "за" и да Русија, Кина, Француска, Британија или САД не искористе вето.

Поред тога што је Русија искористила вето, на седници је одбијен и предлог Русије да се формира ново тело за истрагу наводних напада.

За предлог Русије гласало је шест земаља, док је против предлога било седам, укључујући САД, Британију и Француску.

Министар спољних послова Британије Борис Џонсон оценио је да Русија држи народ Сирије као таоце, зато што нису подржали нацрт резолуције.

"Веома је разочаравајуће што је Русија искористила вето, а Кина је остала суздржана о предлогу да се отвори нова независна истрага о нападима хемијским оружјем у Сирији. Русија држи народ Сирије као политичке таоце тиме што подржава режим који је одговоран за најмање четири напада хемијским оружјем", рекао је Џонсон, преноси Ројтерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару