ЕУ и САД протерују руске дипломате, Москва узвраћа ударац

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је да је 14 земаља чланица ЕУ одлучило да протера руске дипломате због случаја тровања бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља у Британији. Осим њих и Шпанија одлучила да се придружи акцији протеривања дипломата из Русије. Амерички председник Доналд Трамп наложио да се из САД протера 60 руских дипломата. Као одговор Вашингтону, Москва протерује најмање 60 чланова особља америчких дипломатских мисија у Русији. Акцији протеривања руских дипломата придружила се и Албанија.

Туск је рекао да постоји могућност да се примене и додатне мере, које би укључиле и нова протеривања у наредним данима или недељама, преноси АП. 

Земље ЕУ које су објавиле да ће протерати руске дипломате су Пољска, Немачка, Литванија, Чешка, Летонија, Естонија, Француска, Италија, Данска, Холандија, Хрватска, Румунија, Шведска, Финска и Шпанија. 

Руске дипломате се протерују у знак солидарности са Великом Британијом у случају тровања бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља, пренеле су агенције.

Шпанско Министарство спољних послова је саопштило да напад на бившег руског двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља у Солсберију представља "претњу по нашу безбедност и међународно право", пренео је Ројтерс.

Због сумње да је Москва умешана у случај тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља, Немачка ће протерати четворо руских дипломата, потврдило је немачко Министарство спољних послова писање немачког дневника Зидојче цајтунг.

"Данас смо протерали четворо руских дипломата. Након напада отровом у Солсберију, Русија и даље не сарађује у истрази", навело је то министарство. 

Француска ће протерати четворо руских дипломата у року од недељу дана као одговор на напад нервним агенсом на Скрипаља у јужној Енглеској, рекао је министар спољних послова те земље Жан-Ив ле Дријан.

"У знак солидарности с нашим британским партнерима, данас смо обавестили руске власти о нашој одлуци да протерамо четири припадника руског особља с дипломатским статусом са наше, француске, територије у року од недељу дана", рекао је Ле Дријан. 

Министар спољних послова Естоније Свен Миксер саопштио је да ће та земља протерати руског војног аташеа.

"Данас по подне позвали смо руског амбасадора којем смо предали ноту да би војни аташе у руској амбасади требало да напусти земљу. Његови поступци нису у складу с Бечком конвенцијом", рекао је Миксер. 

Холандија наводи да ће протерати двоје руских дипломата, најавио је премијер те земље Марк Руте. 

Влада Холандије саопштила је да ће руске дипломате, које раде као обавештајни службеници у руској амбасади у Хагу, морати да напусте земљу у року од две недеље. 

Италијанско Министарство спољних послова је саопштило да ће у року од недељу дана протерати двоје руских дипломата.

Министарство спољних послова Литваније наводи да ће та земља протерати троје руских дипломата, као и да ће забранити да још 44 особе уђу у земљу после напада на Скирпаља. 

Чешка ће, такође, протерати троје руских дипломата, најавио је премијер те земље Андреј Бабиш. 

Летонија ће протерати једног руског дипломату у знак солидарности с Британијом због напада на бившег двоструког агента и због кршења Бечке конвенције, навео је министар спољних послова те земље Едгарс Ринкевичс на Твитеру. 

Министар спољних послова Пољске Јачек Чапутович ће протерати четворо руских дипломата, који ће, како је навео, морати да напусте земљу до 3. априла. 

Хрватска је такође донела одлуку да се солидарише са Британијом, поручивши да ће једног руског дипломату прогласити "персоном нон грата".

"После састанка државног врха, донели смо заједничку одлуку да се солидаришемо са Уједињеним Краљевством. Хрватска је једна од 14 држава које ће прогласити једног акредитованог дипломату персоном нон грата", рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Румунско Министарство спољних послова саопштило је да ће протерати једног руског дипломату, наводећи да се слаже са проценом Британије да је Русија највероватније одговорна за напад на бившег двоструког шпијуна на британском тлу.

Тровање Сергеја Скрипаља, румунско министарство је назвало "претњом по колективну безбедност и међународно право", пренео је АП.

"У знак солидарности са Британијом и у складу са одредбама Бечке конвенције, Министарство спољних послова је обавестило Амбасаду Руске Федерација у Букурешту да ће дипломата бити проглашен 'персоном нон грата' и да је дужан да напусти територију Румуније", наводи Ројтерс.

Шведска је саопштила да ће протерати једног руског дипломату.

"Покушај убиства у Солсберију је крупније питање од билатералних питања Уједињеног Краљевства и Русије", навео је у саопштењу шведски премијер Стефан Лефен.

Истиче да Шведска очекује да Русија одговори на питања Британије и да у потпуности сарађује са Организацијом за забрану хемијског оружја.

Руске дипломате протерују и САД, Канада, Украјина, Норвешка, Албанија и Македонија

Акцији земаља ЕУ придружила се и Украјина, која је најавила да ће протерати 13 руских дипломата због тровања Скрипаља. 

Украјински председник Петро Порошенко саопштио је да је одлука донета "у духу солидарности с британским партнерима и трансатлантским савезницима и у координацији с земљама ЕУ", пренео је Ројтерс

Амерички председник Доналд Трамп наложио је раније данас да се из САД протера 60 руских дипломата, као и да се затвори руски конзулат у Сијетлу, због тровања бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља у Британији.

Позивајући се на истакнуте званичнике Трампове администрације, АП преноси да је међу њима и 12 шпијуна за које САД верују да користе дипломатски статус у руској мисији у Уједињеним нацијама као параван.

Они наводе да је конзулат у Сијетлу "предмет забринутости контраобавештајне службе" због тога што се налази близу америчке поморске базе.

Бела кућа је саопштила да ће протеривање руских дипломата и затварање руског конзулата у Сијетлу "начинити САД безбеднијим".

Портпаролка Беле куће Сара Хакаби Сандерс је у саопштењу навела да је Трамп одговорио на "руску употребу хемијског оружја на територији Уједињеног Краљевства".

Овим потезом ће се, према речима Сандерсове, смањити "способност Русије да шпијунира Американце и изводи тајне операције које представљају претњу по америчку националну безбедност".

Сандерсова је истакла да САД и њени савезници желе да упуте поруку Русији да "акције имају последице", пренео је АП.

И Канада је одлучила да протера четворо руских диломата и саопштила да ће ускратити акредитацију за још троје.

"Ово четворо су идентификовани као припадници обавештајне службе или индивидуе које су користиле свој дипломатски статус да би подрили безбедност Канаде или се мешали у нашу демократију", навела је у саопштењу канадска министарка спољних послова Кристија Фриланд.

Према њеним речима, то је одговор на "гнусан и безобзиран" напад на бившег руског двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља у Британији.

Да ће се придружити акцији протеривања руских дипломата, најавио је и албански премијер Еди Рама. Из те земље биће протерано двоје дипломата. Одлуку о протеривању двојице руских дипломата донело је Министарство за спољне и европске послове, а потом ју је саопштило амбасадору Руске Федерације у Тирани Александру Карпусхину.

"Руски амбасадор је добио усмену информацију о двојици непожељних руских дипломата, чије активности нису у складу са њиховим дипломатским статусом", саопштено је из Министарства спољних и европских послова на чијем челу је министар Дитром Бушати, пренео је Топ ченел.

Овај медији констатује да колективна акција представља ретку солидарност земаља ЕУ, САД, Канаде и Украјине са Британијом, јер долази у време када је покренут поступак изласка ове земље из ЕУ. 

Македонија и Норвешка одлучиле су такође да протерају по једног руског дипломату, као одговор на напад нервним агенсом на бившег шпијуна Сергеја Скрипаља у Лондону почетком марта.

Из ЕУ ће бити протерано укупно 30 дипломата, а из САД, Канаде, Албаније, Украјине, Норвешке и Македоније њих 81. 

Министри спољних послова ЕУ размотриће које би додатне мере могле да се предузму против Русије до јуна, изјавио је портпарол британске премијерке Терезе Меј.

Портпарол Мејове је навео да ће министри спољних послова ЕУ размотрити да ли ће бити потребне неке додатне, шире мере и да ће они о томе обавестити на време, односно за састанак Европског савета у јуну, пренео је Ројтерс

Москва: Непријатељски корак, реаговаћемо на протеривање 

Русија жали због одлуке влада западних земаља да протерају руске дипломате у знак солидарности са Британијом у случају "Скрипаљ", а одговор Москве ће бити заснован на принципу реципроцитета, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је рекао новинарима да ће руски председник Владимир Путин донети коначну одлуку о томе како ће Русија реаговати на протеривање дипломата, које је уследило као одговор на напад нервним агенсом на двоструког агента Сергеја Скрипаља у енглеском граду Солсберију, преноси Ројтерс

Руско Министарство спољних послова оценило је раније данас да је протеривање руских дипломата из западних земаља "непријатељски корак" и "провокативни гест" и најавило да ће реаговати на њега, преноси РИА. 

У саопштењу Министарства истиче се да Русија оштро протестује против протеривања дипломата те земље из великог броја земаља чланица ЕУ и НАТО-а, додаје Тас.   

Руско Министарство спољних послова оптужило је владе западних земаља да "слепо прате" своје британске савезнике у сукобу с Москвом. РИА јавља, позивајући се на извор из Министарства спољних послова Русије, да ће Москва у наредним данима на сличан начин одговорити на протеривање руских дипломата из земаља ЕУ. 

"Одговор ће бити симетричан. Радићемо на томе у наредним данима и одговорићемо свакој земљи", наводи агенција позивајући се на тај извор, преноси Ројтерс

Као одговор на одлуку Вашингтона да протера руске дипломате, Москва је већ донела одлуку да протера најмање 60 чланова особља америчких дипломатских мисија у Русији, јавио је Ројтерс позивајући се на РИА Новости.

Изјаву руској новинској агенцији дао је посланик горњег дома руског парламента Владимир Џабаров, иначе заменик председавајућег Одбора за међународне послове.

У Москву се 20. марта већ вратило двадесет троје руских дипломата који су протерани из Велике Британије због спора који је избио после тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Енглеској, а за које Лондон оптужује Русију.

Русија је узвратила истом мером и наредила протеривање двадесет троје британских дипломата, пренела је агенција АП.

Бивши двоструки шпијун Сергеј Скрипаљ и његова ћерка пронађени су 4. марта без свести на клупи у Солсберију и пребачени су у болницу у критичном стању.

Утврђено је да су отровани нервним агенсом "новчок", а Велика Британија је оптужила Русију да је умешана у њихово тровање, али за то није пружила ниједан доказ.

Русија је те наводе демантовала.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара