Путин: Завршено тестирање "Сармата", може да погоди било коју тачку на планети

Руски председник Владимир Путин је током годишњег обраћања Федералној скупштини саопштио да је Русија завршила тестирање нове хиперсоничне интерконтиненталне балистичке ракете "Сармат", која ће моћи да погоди било коју тачку на свету, јавља "Ројтерс".

Владимир Путин је у говору о стању нације изјавио да је Русија тестирала читав низ новог стратешког нуклеарног наоружања које противничка страна није у стању да пресретне.

Путин је навео да је Русија завршила тестирање нове хиперсоничне интерконтиненталне балистичке ракете руског назива "Сармат", коју на Западу зову "Сатана".

Она ће моћи да погоди било коју тачку на свету и биће веома тешко да је пресретне било који антиракетни систем, истакао је руски председник.

Поменуо је и подводне дронове велике брзине који имају интерконтинентални домет, нову хиперсоничну интерконтиненталну ракету "Авангард" која лети 20 пута брже од звука и "удара попут метеора", систем хиперсоничних ракета "Кинжал", као и ласерско оружје.

Ројтерс оцењује да је говор који је Путин одржао пред руском елитом у конференцијској сали у центру Москве био један од његових "најборбенијих" говора последњих година и да је рекао да ће напад на било којег савезника Москве бити виђен као напад на саму Русију и на тај напад ће бити одговорено.

Наводи се да је Путин рекао да Запад "није успео да спречи напредовање Русије".

"Сада морају да сагледају нову реалност и схвате да нисам блефирао говорећи све ово данас", рекао је Путин.

АП наводи да је руски лидер нагласио да је развој руског новог оружја каквог нема на Западу уследио као одговор на повлачење САД из хладноратовског споразума о забрани ракетних одбрана и америчке напоре у развоју система ракетне одбране.

Наводи се да је Путин рекао да су САД игнорисале жалбе Русије.

"Нико нас није слушао. Сада нас чујте", поручио је руски председник.

Путин је оценио да ће ново наоружање помоћи у обезбеђивању глобалне стабилности и ставити тачку на покушаје слабљења Русије.

Уверен је да ће показивање способности руских оружаних снага било ког "агресора спустити на земљу".

Истакао је да непријатељски кораци против Русије, као што је распоређивање противракетног система којим се НАТО приближава руским границама, постају неефикасни из војне перспективе и неразумно скупи са финансијске тачке гледишта.

"Све то на крају (постаје) бесмислено за оне који то иницирају и раде", рекао је руски председник.

Истакао је и да је војна операција Москве у Сирији показала повећану способност Русије у одбрани.

Такође, како би заштитила своје интересе, Русија је почела да ојачава своје војне, транспортне и научне инфраструктуре на Арктику, навео је руски председник.

"Преполовићемо сиромаштво до 2024. године"

Говорећи о стању нације, Путин је рекао да би Русија требало да преполови сиромаштво у наредних шест година.

"Морамо да решимо један од кључних задатака у деценији која долази – да осигурамо сигуран, дугорочни раст реалних прихода грађана, и за шест година, да смањимо барем на пола степен сиромаштва", истакао је Путин, пренела је агенција Тас.

Према руском председнику, цео систем социјалне помоћи треба да се заснива "на принципима праведности и циљања".

"Помоћ треба да буде обезбеђена за оне грађане и породице којима је она заиста неопходна", додао је Путин.

Разматра да издвоји 60 милијарди долара за спровођење демографских мера у Русији у наредних шест година.

То је, како је рекао, за 40 одсто више него у претходних шест година.

"Русија мора да постане светски центар за обраду и складиштење података", истакао је Путин.

Истиче да ће уз помоћ напредних комуникација отворити све могућности дигиталног света и додао да ће до 2024. године бити омогућен брз приступ интернету широм Русије, пренела је руска агенција.

На крају Путинове презентације, коју су на великом екрану пратили видео-прикази ракета о којима је говорио, руски посланици и друге уважене личности су устале и аплаудирале, а у позадини је интонирана химна Русије.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво