Шулц: Нећемо опет у "велику коалицију"

Лидер немачке Социјалдемократске партије (СДП) Мартин Шулц изјавио је да би гласачима требало дати прилику да процене политичку ситуацију након што су преговори о формирању владе пропали, истакавши да се његова странка не плаши нових избора.

Шулц је нагласио да његова партија остаје при ставу да се не придружи Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел у евентуалној поновној владајућој "великој коалицији", преноси Ројтерс.

"У оваквој ситуацији гласачи морају проценити шта се догађа", рекао је Шулц новинарима, додавши да га Меркелoвa још није позвала и да ће се он са председником Немачке Франк Валтером Штајнмајером састати у среду.

Социјалдемократе су биле млађи партнер у такозваној "великој коалицији", сачињеној од највећих немачких партија, која је била на власти од 2013, али су лидери СДП-a, након што је та партија у септембру забележила најгори изборни резултат после Другог светског рата, саопштила да ће прећи у опозицију.

Шулц је данас рекао да је, после тих избора, "јасно да је 'велика коалиција' добила црвени картон", преноси АП.

Покушај Меркелове да оформи владу са другим партнерима пропао је синоћ.

У међувремену, и Странка слободних демократа у Немачкој (ФДП) саопштила је да још није за коалицију са Меркеловом ЦДУ и да се не плаши нових избора.

Британска агенција указује да је ова порука уследила након неуспелог покушаја Меркелове да оформи троструку коалицију, што је државу довело у најгору политичку кризу последњих деценијама и створило могућност расписивања нових избора, ширећи сумњу у будући мандат канцеларке.

Немачка канцеларка била је принуђена да оформи троструку коалициону владу између конзервативаца, ФДП и странке Зелених, како би осигурала четврти мандат заредом, али су преговори у недељу пропали због тога што странке нису успеле да превазиђу међусобне разлике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво