Странка Андреја Бабиша убедљиво води на изборима у Чешкој

Резултати са готово свих гласачких местa, странка чешког милијардера и председника покрета АНО Андреја Бабиша, познатог и као "чешки Трамп", убедљиво води на парламентарним изборима, што значи да та партија има готово неприкосновену позицију у преговорима о будућој влади.

Према резултатима са 94,05 одсто гласачких места, странка АНО је освојила 30,21 одсто гласова, преноси Ројтерс.

Изненађући успон забележила је крајње десничарска, антиевропски оријентисана партија Слобода и директна демократија, која је освојила 10,92 одсто гласова, чиме се нашла одмах иза Грађанске демократске партије десног центра (OДС) којој је припало 10,97 одсто гласова.

У међувремену, шеф ОДС-а Петр Фјала рекао је да неће учествовати у било каквој коалицији са Бабишевом станком, преноси Ројтерс

Око 10,6 милиона грађана са бирачким правом бирало је данас и јуче 200 посланика у чешком парламенту.

Бабиш је у последњој предизборној дебати са ривалом, министром спољних послова Чешке и социјалдемократом Лубомиром Заоралеком, говорио о својим антиевропским и антимигрантским ставовима, али и против корупције.

Упркос томе што је оптужен за превару, у последњој анкети имао је подршку од 25 до 30 одсто гласача, што га је ставило далеко испред социјалдемократа, који су према анкетама имали око 12,5 одсто подршке, пренео је АФП.

Бабиш је француској агенцији уочи избора рекао да је његовој странци потребан максималан број гласова, истакавши да "народ мора да гласа, да схвати да је ово од суштинског значаја за судбину државе".

"Не желимо квоте, не желимо мигранте овде, желимо да зауставимо миграције и да добијемо премијера који ће рећи госпођи Ангели Меркел и господину Емануелу Макрону да решење лежи ван Европе. Против смо традиционалних партија и желели бисмо да им покажемо да се влада може водити на другачији начин, него што су наши грађани навикли", рекао је Бабиш.

Овог 63-годишњег тајкуна, иначе, прате скандали попут оптужби да је проневерио европске субвенције, као и сумње да је био агент комунистичке полиције у некадашњој Чехословачкој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво