Јужнокорејска председница се извинила за политички "хаос"

Председница Јужне Кореје Парк Геун Хје, чији опозив је јутрос изгласан у парламенту, извинила се за политички "хаос" у земљи и апеловала на владу да остане јединствена како криза не би утицала на националну безбедност и економију.

"Извињавам се свим Јужнокорејцима због тога што сам створила овај национални хаос својом непажњом док се наша земља суочава са толико проблема, од економије до националне одбране", рекла је Парк Геун Хје у телевизијском обраћању након што је парламент изгласао предлог о њеном опозиву, пренео је АФП.

Одмах по гласању у парламенту, председница је сазвала седницу владе на којој се такође извинила и затражила од министара да сарађују са премијером како би се избегао било какав вакуум у погледу националне безбедности и економије.

Док Уставни суд буде разматрао предлог опозива, што може потрајати највише 180 дана, дужност председника вршиће премијер Хванг Кјо Ахн.

За опозив је било потребно да гласа најмање 200 од 300 посланика, преносе агенције.

АП наводи да се на стотине демонстраната окупило испред зграде Скупштине док је гласање било у току.

Захтев за опозив председнице потписала је 171 особа, а како би он био усвојен, потребна је двотрећинска већина у парламенту, што значи да су тај захтев подржали и неки посланици владајуће странке председнице Јужне Кореје.

Грађани се већ недељама у великом броју окупљају на улицама Сеула тражећи оставку председнице због умешаности у корупционашки скандал.

У скандал због којег је покренут опозив председнице, умешана је и њена пријатељица, која је оптужена да је утицала на Парк Геун Хје како би индустријске компаније навела да улажу у сумњиве фондове, а тај новац потом користила за личне потребе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво