Бура око новог Ердогановог моста преко Босфора

У Истанбулу је отворен трећи мост преко Босфора, који спаја два континента - Азију и Европу. Изграђен је за само три године и коштао је око три милијарде долара. Носи име султана Селима из 16. века, а отварању су присуствовали председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и бројне званице из света, међу којима и потпредседник Владе Србије Расим Љајић. Удружења за заштиту животне средине протестују.

Трећи путни и железнички мост преко Босфорског мореуза један је од највећих висећих мостова на свету. Требало би да смањи саобраћајну гужву у Истанбулу и растерети два моста која повезују европску и азијску страну тог 18-милионског града.

Дуг је 1.400 метара и широк 59 метара. Има осам трака за возила и две железничке пруге, а пилони моста високи су 323 метра, што их ставља у ранг с Ајфеловим торњем. Сличну конструкцију има Бруклински мост у Њујорку, изграђен у 19. веку.

"Драга браћо, овим мостом повезали смо два континента. Због његове градње организовани су протести, али смо рекли да нећемо стати и да ћемо га завршити. Хвала Богу, успели смо", поручио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Изградњи моста оштро су се противили еколози и удружења за заштиту животне средине, због сече шума и уништавања екосистема.

"Уништили су изворе воде, шуме и екосистем стар 8.000 година. Кажу да су засадили дрвеће на другом месту, али то није исто. Када једном нестане екосистем, плућа Истанбула су заувек уништена", истиче Чихан Узунчаршили Бајсал из Удружења за заштиту природе.

На то одговара турски министар саобраћаја.

"Да бисмо заштитили зелени појас и изворе, преместили смо 382.000 стабала и засадили још два и по милиона на другој локацији. То треба да знају удружења за заштиту природе", поручује министар Ахмет Арслан.

Очекује се да ће мост дневно прелазити 135.000 аутомобила, а мостарина за прелазак с европске на азијску страну износи 9,90 турских лира, то јест око три евра, док се у обрнутом смеру неће наплаћивати.

Мега пројекат је део десетогодишњег плана инфраструктурних инвестиција вредног 200 милијарди долара.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво