Италија, број погинулих у земљотресу 250

Расте број жртава земљотреса у Италији, повређених је на стотине. Верује се да је много људи и даље затрпано под рушевинама, па се потрага наставља. Премијер Матео Ренци најавио је да ће данас бити проглашено ванредно стање. Забележено 470 накнадних потреса.

18.05 - Према последњим подацима Службе за цивилну заштиту у земљотресу је страдало 250 људи, а повређено је 365.

16.15 - Накнадни потрес магнитуде 4,3 погодио централну Италију додатно оштетивши зграде у скоро уништеном граду Аматриче. 

15.30 - Нови биланс жртава износи 241, саопштило је одељење за цивилну заштиту Италије.

15.14 - Шеф спасилачке екипе каже да људи који се налазе испод рушевина могу да преживе још 12 до 15 сати и да ће се онда највероватније потрага обуставити.

14.30 - Скоро 100 ватрогасаца и 50 паса трагача настављају потрагу за преживелима у рушевинама, јавља Гардијан.

13.30 - Број погинулих премашио 250, саопштила је спасилачка служба. 

13.00 - Мигранти који траже азил у Италији помажу при спасавању у селу Пескара дел Тронто, јавља РАИ.

12.30 - Камиони односе шут са улица Аматрича како би Хитна помоћ и ватрогасци могли да помогну повређенима, преноси Ројтерс.

11.15 - Након молбе Црвеног крста, Италијани почели да долазе у центре и дају крв за повређене, пише Анса.

09.30 - Настављена потрага за преживелима у централној Италији после снажног земљотреса који је погодио то подручје.  

Одељење за цивилну заштиту Италије објавило је нови биланс жртава у снажном земљотресу који је погодио централне делове Италије и износи 250. Повређено је 365 људи. Забележено више од 470 накнадних потреса. 

Како се наводи, око 200 жртава извучено је испод рушевина само у граду Аматриче, пренела је агенција Анса.   

Готово 4.300 спасилаца уз помоћ тешких машина и булдожера трага за преживелима, а користе се и специјално обучени пси трагачи.

У селу Пескара дел Тронто спасиоци су, пошто је 17 сати била затрпана у рушевинама, извукли живу десетогодишњу девојчицу.

Стотине људи је повређено од којих је велики број у хаотичном стању, преноси АФП. Број преживелих и погинулих који се још налазе под рушевинама није познат. 

Међу жртвама је деветомесечна беба девојчица чији су родитељи преживели, 18 месеци стара беба и још два мала детета која су погинула са родитељима. Два дечака, узраста од четири и седам година, спасена су брзом и паметном реакцијом њихове баке, која их је угурала испод кревета. Она је такође преживела, али је изгубила мужа. 

Преживели у Аматричеу ноћ су провели у шаторима постављеним на фудбалском терену као привременом смештају, а најосетљивији – стари и деца – смештени су у једном спортском објекту.

Земљотрес јачине 6,2 степена по Рихтеровој скали, који је јуче ујутру у 3.36 затресао област у близини Перуђе, око 170 километара североисточно од Рима, осетио се на широком подручју средишње Италије након чега су многи људи истрчали на улице. 

Најтеже је погођено подручје између регија Лацио, Марке, Умбрија и Абруца, где су уништена места Акумоли, Аматриче, Поста и Арквата дел Тронто, у којима су се људима пред зору кровови обрушили на главе док су спавали, па су осванули у рушевинама, крхотинама и прашини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво