Нетанијаху прокријумчарио планове Аушвица у Израел

Издавач немачког магазина "Билд" дао је оригиналне планове логора смрти Аушвица да се прокријумчаре у Израел и то ником другом него Бенјамину Нетанијахуу који као израелски премијер ужива дипломатски имунитет, пренео је лист "Харец".

Догодило се то још пре седам година обелоданио је Каи Дикман у недавно објављеном интервјуу за магазин Шпиц на хебрејском језику који се издаје у Берлину.

Дикман је рекао да је 2009. године Билд купио нацрте, верификовао аутентичност и размишљао о њиховој судбини.

"Био сам убеђен да би требало да иду у Јад Вашем (Меморијални центар холокауста у Јерусалиму). Мислио сам да тамо припадају", испричао је бивши главни уредник Билда, објаснивши да је немачки Федерални архив сматрао другачије и да је заједно са немачким Министарством унутрашњих послова упозорио да ти документи припадају влади Немачке јер је она наследник Трећег рајха.

Дикману је речено да не шаље планове из Немачке јер ризикује да буде ухапшен ако учини супротно, како је навео.

"Ако покушаш да их изнесеш бићеш у невољи - зауставићемо те на граници, тако ми је речено", рекао је Дикман, додавши да је и поред тога сматрао да би планови требало да стигну у Јад Вашем и да је решење да се ангажује неко кога немачке власти неће притворити.

"Потребан ми је био неко ко може да их однесе преко границе, а да не буде заустављен. То је био премијер Бењамин Нетанијаху. Питали смо га да ли ће доћи у Берлин на церемонију на којој бисмо му дали планове и то се догодило", рекао је издавач.

Чини се међутим да Нетанијаху није био свестан да се планови не смеју изнети из Немачке. У августу 2009. године Нетанијаху је присуствовао специјалној церемонији коју је организовала издавачка кућа Аксел Спрингер. Предајући му документа Дикман је рекао да "ко год се не сећа прошлости може да греши у будучности".

"Немачки народ је оптерећен великом срамотом. Ово је био паклени план и ми мислимо да ова документација припада Јад Вашему, а не овде", рекао је издавач.

Нетанијаху је одвратио да су документи "истински поклон".

"Ти нацрти машине смрти су врло важни документи који нам помажу да сачувамо историјску истину", рекао је израелски премијер и месец дана касније је показао планове на заседању Генералне скупштине УН, користећи их да побије порицање холокауста тадашњег председника Ирана Махмуда Ахмадинежада.

"Овде је копија планова Аушвиц-Беркенауа, где је милион Јевреја убијено. Да ли је то такође лаж?" рекао је Нетанијаху.

Касније су планови изложени на једној изложби у Јад Вашему, а сад су у архиви. Немачке власти се ипак нису жалиле ни на Билд, ни на Јад Вашем, ни на Нетанијахуа. Напротив, немачка канцаларка Ангела Меркел је 2009. године рекла да је то важан поклон и да ју је "трансфер у Израел дирнуо".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије