АП: Брегзит је нова шанса за Путина

Председник Русије Владимир Путин остао је равнодушан после одлуке Велике Британије да напусти ЕУ, али и даље значајно профитира од тога, наводи АП.

Чињеница да Британију чека дуг и напоран процес разлаза са ЕУ и утицај САД на спољну политику Уније иду у прилог земљама наклоњеним Русији и њиховим напорима да ојачају односе са Москвом преко украјинске кризе, наводи АП.

Путин може да се нада новим могућностима за повећање утицаја Русије у Европи, јер је исход референдума у Великој Британији охрабрио евроскептичне странке широм ЕУ, а растућа економска и политичка неизвесност додатно ће ојачати њихову позицију.

Иако финансијски потреси које је изазвао излазак Британије из ЕУ могу повећати ризике за руску привреду преко цена нафте и стања на берзама, могућа политичка корист за Москву одложиће економску штету.

"Са руске тачке гледишта, излазак Британије из ЕУ доприноси оздрављењу Европе и олакшава Русији сарадњу са њом", оценио је аналитичар Карнеги центра у Москви Александар Баунов.

ЕУ је следила САД у кажњавању Москве због украјинске кризе економским санкцијама, које су Русији ограничиле приступ глобалном финансијском тржишту и блокирале трансфер енергетских и војних технологија, док је Москва узвратила забраном увоза хране са Запада и тиме задала ударац многим земљама Уније.

Европски лидери су донели одлуку о продужењу санкција Москви до фебруара следеће године, што је изазвало нестрпљење појединих чланица ЕУ, Италије, Грчке, Мађарске и Словачке.

Те земље су се суочиле са снажним отпором балтичких држава, Пољске и Велике Британије, које инсистирају на одржању санкција, али излазак Британије из ЕУ могао би да ослаби табор заговорника ембарга.

"Велика Британија се снажно залаже за санкције, али тај курс би могао да ослаби због актуелне ситуације у Лондону", наводи експерт консултантске компаније "Макро адвајзори" Крис Вифер.

Вашингтон и Брисел условили су ублажавање санкција пуном применом споразума о прекиду ватре у Украјини, закљученог у Минску прошле године.

Тај споразум, који су иницирале Француска и Немачка, обавезује Украјину на признавање шире аутономије побуњеницима на истоку земље и њихову амнестију, чему се украјински националисти оштро противе.

Кијев је оптужио Москву за непоштовање обавезе повлачења трупа са истока Украјине, што је Кремљ демантовао.

Путин је раније изјавио да Русија не би требало да буде једина одговорна за примену Споразума из Минска, са чим су се сагласили поједини европски лидери, међу којима и италијански премијер Матео Ренци, који је на економском форуму у Русији прошлог месеца рекао да Украјина мора да испуни свој део договора.

Према Виферовим речима, и немачка канцеларка Ангела Меркел суочиће се са притисцима своје владе и неких чланица ЕУ да санкције буду укинуте.

Иако Путин није јавно показао задовољство због изласка Велике Британије из ЕУ, његова прошлонедељна посета Финској показала је да руски председник верује да му то може донети корист. На питање шта Финска може да учини како би побољшала трговину са Русијом упркос санкцијама, Путин је одговорио: "Идите у Лондон, тамо ће вам рећи шта да урадите."

Према оцени Баунова, Брегзит је за Москву корак ка остварењу дугогодишњег сна о развоју одвојених односа са великим европским земљама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије