Фицо: ЕУ нема алтернативу

Словачки премијер Роберт Фицо упозорио је у Стразбуру у Европском парламенту да сјајни, изузетни пројект Европске уније нема алтернативу и да европски лидери морају да савладају свој страх да неће успети да изађу на крај са кризама, јер тога се Европљани највише плаше и зато нестаје поверење у ЕУ.

"Данашњу Европу преплавили су страхови: због миграције, тероризма, економских проблема. Управо то иде на руку екстремистима и радикалним тенденцијама које јачају у Европи. Морамо да савладамо и наш страх, страх политичких лидера да нећемо успети да се изборимо са тим кризама. Тога се највише плаше наши грађани и због тога се смањује поверење у ЕУ", рекао је Фицо који је европским посланицима представио приоритете словачког председавања ЕУ од 1. јула до краја 2016.

Словачки премијер поновио је да је ЕУ сјајан пројект и да му је зато криво што европски званичници нису у стању да га тако прикажу и обичним грађанима и да људи схвате да јача Европа није у интересу елите у Бриселу већ самих обичних Европљана.

"Европска унија мора да се ослободи етикете елитности и да се приближи обичним грађанима", рекао је Фицо и подсетио да без обзира на све, већина Европљана ипак жели да буде део Уније.

Фицо је упозорио да у сусрет тим очекивањима ЕУ за обичне људе мора да изађе и самит шефова држава и влада чланица ЕУ без Велике Британије, 16. септембра у Братислави, на којем би лидери требало да неформално поведу конкретну дебату о реформи која би приближила Брисел грађанима и вратила веру у европску идеју.

"Не могу европски државници да се из Братиславе разиђу са закључком да је све у реду а само нас обични људи не разумеју. Такви закључци би само подстакли активисте који траже нове референдуме о изласку из ЕУ", казао је словачки премијер.

Фицо, као премијер Словачке која је прва земља која председава ЕУ суоченој са дезинтеграцијом, такође је затражио од Велике Британије да се изјасни о Брегзиту.

"Преговори не могу да се одлажу у недоглед зато што се тако само ствара простор за дезинтерпретације и нервозу. Људи су заслужили да знају шта ће им донети британска одлука", рекао је Фицо.

Словачки премијер је обећао да ће његова земља на челу ЕУ трагати за компромисима и слогом где год је то иоле могуће. То важи и за избегличку кризу, где је уз чешког председника Милоша Земана, мађарског премијера Виктора Орбана и лидера пољских владајућих конзервативаца Јарослава Качињског управо Фицо један од најоштријих противника прихватања избеглица и муслимана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије