Техеран прети одмаздом

Само неколико сати уочи почетка кључних преговора о иранском нуклеарном програму у Бечу, Техеран оптужио САД, Британију и Пакистан да стоје иза јучерашњег напада у којем је погинуло 42 особе. Почетак разговора у Бечу охрабрује, рекао Шеф Агенције Уједињених нација за атомску енергију Мохамед ел Барадеј.

Командант елитне иранске Револуционарне гарде Мухамед Али Џафари изјавио је да је сунитска побуњеничка група, коју сматрају одговорном за напад на припаднике Гарде у којем је погинуло најмање 42 особе, повезана са америчком, британском и пакистанском обавештајном службом, и запретио одмаздом.

"Иза сцене су биле америчка и британска обавештајна служба и узвратићемо мерама одмазде како бисмо их казнили", рекао је Џафари.

Ирански медији преносе да је сунитска побуњеничка група Џундолах преузела одговорност за јучерашњи самоубилачки бомбашки напад у провинцији Систан и Балуџистан, у којем је убијено најмање 42 особе, међу којима је седам високих команданата Револуционарне гарде.

Џафари је изјавио да су иранске службе безбедности данас представиле документацију која указује на "директне везе" Џундолаха и америчких, британских и пакистанских обавештајних агенција, преноси Ројтерс.

Џундолах, група коју сматрају одговорном за велики број напада изведених протеклих година у провинцији на југу Ирана, тврди да се бори за права сунитске мањине у Ирану, у којем су шиити доминантна етничка група. Вођа групе је Абдолмалек Риги.

Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад, оптужио је пакистанске агенте да стоје иза јучерашњег напада, док Пакистан демантује умешаност у инцидент.

Пакистанске власти осудиле су самоубилачки бомбашки напад на припаднике Револуционарне гарде, одбацивши Ахмадинежадове оптужбе да су поједини агенти пакистанске службе безбедности сарађивали с извршиоцима тог терористичког дела.

Техеран позива суседа да сарађује у хватању починилаца напада и упозорава на озбиљан обрачун с њима.

Охрабрујући почетак разговора о нуклеарном програму

За нападе у којима је погинуло седам чланова Револуционарне гарде Техеран је оптужио САД и Британију свега неколико сати пре почетка кључних преговора о иранском нуклеарно програму у Бечу.

Иран нема намеру да прекине свој програм обогаћивања уранијума, чак ни ако земља добије нуклеарно гориво за реактор у Техерану од других држава, саопштиле су иранске власти.

"Куповина нуклеарног горива из иностранства не значи да ће Иран зауставити своје активности обогаћивања уранијума у земљи", изјавио је иранској званичној новинској агенцији ИРНА портпарол иранске Организације за атомску енергију Али Ширзадиан.

Представници Ирана разговарали су са Русијом, Француском и САД у Бечу о иранском нуклеарном програму.

Шеф Агенције Уједињених нација за атомску енергију Мохамед ел Барадеј охрабрен је почетком разговора. Истакао је да је дискутовано углавном о техничким питањима и да је почетак преговора био добар и конструктиван.

На састанку се расправљало о детаљима плана да се ирански нискообогаћени уранијум шаље у иностранство на даљу прераду, после чега се враћа у Техеран.

Иран и светске силе су се о томе "у принципу" сложили у Женеви 1. октобра. Иранске власти, међутим, нису до сада показивале флексибилност у нуклеарном спору са Западом.

Запад страхује да је циљ иранског нуклеарног програма прављење бомбе, што Иран негира, тврдећи да га користи искључиво у мирнодопске сврхе, пре свега, за производњу електричне енергије.

Савет безбедности Уједнињених нација три пута је уводио санкције Ирану због тога што је Техеран одбијао да одустане од програма обогаћивања уранијума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара