Опоравља се архитекта Оскар Нимајер

Један од најпознатијих и несумњиво најстаријих живих архитекеката Оскар Нимајер, у 101. години после две операције пуштен из болнице у Рио де Женеиру. Нимајер је, између осталих, пројектовао зграду УН-а у Њујорку и град Бразилију.

Бразилски архитекта Оскар Нимајер који има 101 годину, пуштен је у суботу из болнице у Рио де Женеиру у коју је смештен 23. септембра, због јаких болова у трбуху, саопштила је болница "Самаритано".

Током 24-дневне хоспитализације архитекта који је пројектовао Бразилију, оперисан је у два наврата, прво због проблема са жучном кесом а недељу дана касније од тумора на дебелом цреву који су лекари дијагностификовали после унутрашњег крварења.

Лекари су прецизирали да између две хируршке интервенције "нема никакве везе".

Рођен 15. децембра у Рију, Оскар Нимајер је за више од 70 година каријере, урадио више од 600 архитектонских пројеката широм света. Његова здања карактеришу заобљене линије којима, како је објаснио, "одаје почаст телу бразилске жене".

Оскар Нимајер се сматра једним од најзначајнијих имена модерне архитектуре. Један је од оснивача Бразилске школе савремене архитектуре. Био је пионир у употреби пренапрегнутог бетона. По убеђењу комуниста, члан је бразилске комунистичке партије. За време диктатуре у Бразилу (1965-1982.) живео је у  Француској.

Најпознатији Нимајерови пројекти су зграда УН у Њујорку, град Бразилија и музеј Нитерој.

Нимајер је уз Корбизјеа, Френк Лојд Рајта и Антонија Гаудија обележио архитектуру 20-тог века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара