Нове жртве зиме у Средњој Европи

Средња Европа трпи последице преурањене зиме и невремена. Поред блокираних путева и ишчупаног дрвећа, хладноћа је однела неколико живота у Чешкој и Пољској.

Преурањена зима и невреме које последња три дана мучи целу средњу Европу, у Чешкој су до сада однели један људски живот, а у Пољској пет, док за једним Пољаком у Татрама спасиоци трагају већ други дан.

Прва жртва превремене зиме, са мећавама и олујним ветром, у Чешкој је један прашки бескућник који је пијан заспао по цичи зими испод једног од мостова чешке престонице, а полиција га је данас пронашла мртвог.

У Пољској су јуче нађена смрзнута тела тројице житеља планинских села у Татрама, у области око зимског центра Закопане, а невреме и смрт су их ухватили надомак кућа.

Четврти погинули, такође у Татрама, пошао је са суседом у шуму по дрва, а нађен је мртав, смрзнут на трактору, док за суседом полиција и спасиоци трагају већ два дана, али поподне су морали да прекину акцију због превисоких наноса снега.

Невреме је убрало данак и на северу земље, на обали Балтика, где је ветар у таласима терао морску воду у ушћа река и изазвао поплаве.  Пета, последња жртва удара хладноће у Пољској је мушкарац чије је мртво тело полиција нашла данас у једном јендеку, када се вода повукла са Новаковског острва одакле су спасиоци због поплаве претходног дана морали да евакуишу 200 породица.

Јесењи удар хладноће паралисао је живот у средњој Европи.  У Пољској је у једном тренутку због кидања водова и кварова на елетричној мрежи без струје остало преко 600.000 домаћинстава, док је у Чешкој и сада без струје око 60.000 домаћинстава на истоку исеверу земље.

Снежна мећава и олујни ветар у налетима и до 130 километара на час, који је као од шале ломио гране и обарао дрвеће, паралисао је саобраћај на многим локалним путевима и пругама у јужној и централној Пољској, као и на северу и истоку Чешке.  Главни међународни правци су ипак проходни, а ватрогасци, путари и спасиоци успевају постепено да раскрче саобраћајнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара