Чешка ближа Лисабонском уговору

Чешки председник Вацлав Клаус попустио у својим захтевима и не инсистира више да се због изузећа Чешке поново отвара ратификација Лисабонског уговора у целој ЕУ. Чешкој довољан начин на који је ЕУ дала гаранције Ирској.

Чешкој би биле довољне гаранције попут оних које је Европска унија дала Ирској, рекао је чешки председник Вацлав Клаус и додао је да је попустио у својим захтевима и да више не инсистира да се због изузећа ове земље поново отвара ратификација Лисабонског уговора у целој Европској унији.

"Захтев председника Вацлава Клауса да Чешка буде изузета из примене Повеље основних права може да се испуни и без поновне ратификације Лисабонског уговора. Преговарамо са владом о више варијанти, једна од њих је и пут каквим се кренуло са Ирском", навео је Клаусов канцелар Јиржи Вајгл.

Чешки евроскептични председник је све до данас одбијао да се задовољи поступком којим је ЕУ гарантовала Ирској извесне привилегије и тражио да се сам Лисабонски уговор допуни, што би значило враћање ратификације на сам почетак.

Шефови држава и влада ЕУ обавезали су се политичком декларацијом да ће гаранције Ирској бити ратификоване као саставни део првог следећег међународног споразума - рачуна се приступног споразума Хрватске.

И чешка влада је попустила у спору са шефом државе око његовог неочекиваног ултиматума да потпише Лисабонски уговор, што би он у складу са Уставом требало да учини без икаквог условљавања, пошто су споразум још пролетос усвојила оба дома чешког парламента.

За сада незванична замисао владе јесте да би Клаус могао да дође на њену седницу када буде усвајала ставове Чешке за предстојећи самит ЕУ 29. и 30. октобра.

Клаус би затим на конференцији за новинаре јавно саопштио да неће постављати никакве нове услове и да ће Лисабонски уговор потписати ако Уставни суд констатује да је у складу са Уставом земље, а влада са осталих 26 чланица ЕУ договори гаранције да ће Чешка бити изузета из примене Повеље основних права, јавља једна чешка агенција.

Неки од министара наговестили су агенцији да би влади било довољно да се Клаус на то обавеже и у неком од интервјуа у чешким медијима.

Евроскептични чешки председник је тренутно једина препрека да споразум о реформи европских институција ступи на снагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара