Валс: Ванредно стање у Француској док траје рат против ИД

У Француској ће ванредно стање бити на снази све док "тотални и глобални рат" против тзв. Исламске државе не буде готов, најавио је премијер те земље Мануел Валс.

Мануел Валс је на Светском економском форуму у Давосу, у интервјуу за Би-Би-Си оценио да је избегличка криза довела Европску унију у "озбиљан ризик".

Валс је истакао да је Француска у рату што, како је објаснио, подразумева коришћење свих демократских средстава под владавином закона ради заштите француског народа.

На питање колико ће ванредно стање трајати у Француској, Валс је одговорио "колико је и неопходно", истакавши да се "не може све време живети у ванредном стању".

"Све док постоји претња, морамо користити сва средства", сматра француски премијер.
Он је рекао да ће ванредно стање у Француској бити на снази све док се "не отарасе" тзв. Исламске државе коју, како је рекао, треба искоренити у Африци, на Блиском Истоку и у Азији.

"У борби против терориста суочавамо се са тоталним и глобалним ратом", оценио је Валс додајући да "рат који воде, такође, мора бити тоталан и глобалан".

Европа, с друге стране, не може да прихвати све избеглице које беже од ужасних ратова у Ираку и Сирији, поручио је он.

"У супротном, наша друштва ће бити у потпуности уништена", истакао је Валс.
Према његовим речима, Европа мора хитно да предузме мере за контролу спољних граница.

"Уколико Европа није способна да заштити сопствене границе, сама идеја Европе се доводи у питање", навео је Валс.

Упитан за контролу унутрашњих граница Европе и Шенгенској зони, Валс је одговорио да је сам концепт Европе сада у "веома озбиљној опасности".

Поводом отворене политике према избеглицама немачке канцеларке Ангеле Меркел, Валс је оценио да је она била храбра, али да је порука добродошлице избеглицама изазива "велике промене" у народу.

Ванредно стање у Францукој уведено је након терористичких напада у Паризу 13. новембра прошле године и продужено на три месеца чиме су полицији дата већа овлашћења да спроводи рације и кућна хапшења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво