САД траже да Турска потпуно затвори границу са Сиријом

Вашингтон тражи од Анкаре да затвори око 90 километара своје границе са Сиријом, што је једина преостала тачка преласка коју користе борци Исламске државе међу којима су и они који су умешани у нападе у Паризу и друге терористичке завере.

Потпуним затварањем границе дуге око 830 километара између Турске и Сирије задао би се озбиљан ударац џихадистичкој организацији, која је у протекле три године преко те границе превела десетине хиљада исламистичких добровољаца, наводи британски лист Индепендент.

После напада ИД у Паризу 13. новембра, Вашингтон јасно ставља до знања Анкари да више неће прихватити тврдње Турске да не може да затвори преостали кратки део границе који ИД и даље користи.

"Игра се променила. Што је много, много је. Граница се мора запечатити", рекао је неименовани високи званичник администрације америчког председника Барака Обаме за Волстрит џурнал, упозоривши да је реч о међународној претњи која долази из Сирије, а преко турске територије.

САД оцењују да би било потребно око 30.000 турских војника да се затвори граница између Џарабулуса на Еуфрату и града Килиса, на западу Турске.

Према подацима америчких обавештајних служби, припадници ИД најчешће користе део границе између Џарабулуса, где је званичан гранични прелаз затворен, и места Кобанбеј.

Потез САД уследио је након што се Турска нашла на удару све бројнијих критика због онога што се сматра њеном дугорочном толерантношћу према ИД, а можда и саучесништвом са том организацијом и другим екстремним џихадистичким групама као што је огранак Ал Каиде у Сирији, Ел Нусра Фронт и Ахрар ел Шам.

Не само што је хиљаде страних бораца прошло кроз Турску да би се придружило ИД, већ се и сирова нафта са нафтних поља која су под исламиста на североистоку Сирије транспортује у Турску ради продаје, доносећи позамашне приходе самопроглашеној Исламској држави, закључује Индепендент.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије