Позив ЕУ за партнерство земљама источне Европе

Европска унија понудила је партнерство посткомунистичким земљама источне Европе као начин да се одупру руској тактици "малтретирања" и изграде "светлију будућност" својим грађанима.

Председник Европског савета Доналд Туск је, на отварању дводневног самита у Риги, упозорио Украјину, Грузију, Молдавију, Азербејџан, Јерменију и Белорусију да имају "мало користи" од враћања под патронат Русије, уместо продубљивања свог партнерства са Западом, пренео је Танјуг.

"Источно партнерство није избор за мис између Русије и ЕУ, али да будем искрен, лепота се не рачуна. Да је Русија мало мекша, шармантнија, атрактивнија, можда не би морала да надокнади своје недостатке деструктивним, агресивним и тактиком насиља против својих суседа", приметио је Туск.

Немачка канцеларка Ангела Меркел подржала је Тускове критике на рачун Москве, рекавши да ЕУ чини "кристално јасну разлику" од Русије и навела да Унија прихвата другачији облик сарадње са овим народима, пренела је агенција АП.

АП наводи да ће лидери ЕУ на самиту у Ригу потражити нове начине да оснаже везе са шест посткомунистичких земаља источне Европе, годину и по дана пошто је претходни самит Источног партнерства завршен судбоносним застојом са Украјином, када се бивши украјински председник Виктор Јанукович повукао и одустао од потписивања споразума о придруживању Украјине и ЕУ и определио за ближе везе са Москвом.

Уочи самита у Риги, ЕУ је обећала субвенције од 200 милиона евра у наредних 10 година, промоцију малих и средњих предузећа у Грузији, Молдавији и Украјини и да очекују да ће те субвенције одблокирати инвестиције од две милијарде евра компанија у тим земљама.

Истовремено је Меркелова обесхрабрила наде неких да ће самит отворити пут за њихово чланство у ЕУ, рекавши да Источно партнерство није средство за политику проширења ЕУ.

"Не би требало да будимо лажна очекивања која не можемо да испунимо касније", рекла је Меркелова уочи пута у Ригу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије