Читај ми!

Земљотреси погодили државе у Тихом океану

Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале догодио се у Тихом океану код Папуе Нове Гвинеје, саопштили су амерички сеизмолози. Земљотрес убрзо погодио и Самоу, нема информација и евентуалним жртвама.

Земљотрес код Папуе Нове Гвинеје догодио се на 65 километара испод површине Земљине коре, око 50 километара од града Кокопо, навео је амерички геолошки институт "УСГС" и додао да није било жртава у потресу, преноси Бета.

Опасност од цунамија претила је Папуи Новој Гвинеји и Соломонским острвима.

Према последњим осматрањима, у Папуи Новој Гвинеји могући су таласи до три метра висине, а мањи од око 30 центиметара на околним острвима Пацифика и на обалама Аустралије, Јапана, Филипина и Нове Каледоније.  

После првог удара, у истом подручју догодио се и други потрес магнитуде 5,7 степени.

Недуго затим, земљотрес јачине 6,8 степени по Рихтеровој скали погодио је Самоу у јужном делу Тихог океана, саопштио је амерички Геолошки завод.

Епицентар земљотреса био је 124 километара југозападно од престонице Апије и догодио се на дубини од 116 километара, пренео је Ројтерс.

За сада нема података о евентуалним жртвама нити причињеној материјалној штети.

Земљотреси су чести у том подручју које је на пацифичком "Ватреном прстену", појасу вулкана и дубоких пукотина у Земљиној кори због чега су ерупције честе, а сеизмичка активност јака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије