Читај ми!

Шведски обавештајци: Трећина руских дипломата шпијуни

Аналитичар шведске обавештајне агенције "Саепо", Вилхелм Унге тврди да су трећина дипломата у руској амбасади у Стокхолму, шпијуни.

На представљању годишњег безбедносног извештаја шведске обавештајне агенције, Унге истиче да је "тај број константан већ годинама", преноси Танјуг.

Циљ руског присуства у Шведској је развој најновије технологије и припрема за војне операције против те државе, наводи "Саепо".

Унге наводи да су у тој земљи биле руска обавештајна служба за иностранство (СВР), војна обавештајна служба (ГРУ) и Федерална служба безбедности (ФСБ).

Додаје да су данашњи руски обавештајци "високо образовани, често млађи него у време СССР, мотивисани, одлучни и друштвено компетентни и спремни на сарадњу".

Унге је своје мишљење изнео у време када у Шведској влада забринутост због војног препорода Русије, оцењује АФП.

У октобру прошле године, једнонедељна потрага за руском подморницом у шведским територијалним водама отказана је упркос извештавању медија о бројним сумњивим пловилима на том подручју.

Потрага у Балтичком мору, која је укључила бродове, чистаче мина и хеликоптере подсетила је Швеђане на Хладни рат и сумњиве совјетске подморнице у близини њихове обале.

Руски авиони наводно су током прошле године прекршили право суверености ваздушног простора у Шведској, што је довело до јачања подршке јавности чланству њихове земље у НАТО, додаје АФП.

Унге је одбио да одговори на питање колико америчких шпијуна ради у амбасади те земље у Шведској.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије