Читај ми!

Путин: Крим је извор наше духовности и државности

Крим није само територија, то је “питање наших историјских корена, извор наше духовности и државности”, изјавио је руски председник Владимир Путин поводом обележавања прве годишњице од присаједињења Крима Русији. Вођа кримских Татара Мустафа Џемилев осудио је “потпуни недостатак демократских слобода” на полуострву Крим и додао да је од прошле године то полуострво напустило 20.000 људи.

Председник Русије Владимир Путин рекао је у обраћању на концерту близу Кремља, поводом обележавања прве годишњице од присаједињења Крима Русији да Крим није само територија, Танјуг.

"То је нешто што нас чини једним народом и јединственом државом", додао је Путин.

Путин је поручио да ће Русија, погођена санкцијама због кризе у Украјини, превазићи све тешкоће које долазе од споља.

"Превазићићемо све проблеме и тешкоће које покушавају да баце на нас од споља", рекао је Путин.

Он је додао да се на Криму радило о "милионима Руса и милионима сународника којима је била потребна руска помоћ и подршка".

Украјински народ тек треба да да објективну процену деловања оних који су довели државу у стање у коме је данас, рекао је Путин, наводећи да је "екстремни национализам увек штетан и опасан".

Путин је истакао да су Руси из Русије и Украјинци увек сматрани једним народом, пренео је Тас.

"И ја још увек мислим на овај начин данас", рекао је Путин.

Руски председник је додао да ће Москва учинити све на обнови нормалних односа са Украјином.

Свечани концерт "Заједно" одржава се у центру Москве у част годишњице присаједињења Крима Русији.

Прошле године, након смене власти у Украјини, расписан је референдум о статусу Крима, а око око 90 одсто изашлих бирача гласало за повратак полуострва у састав Русије.

Кримски Татари незадовољни анексијом

Вођа кримских Татара Мустафа Џемилев осудио је "потпуни недостатак демократских слобода" на полуострву Крим који је прошле године припојен Русији и додао да је од тада то полуострво напустило 20.000 људи.  

Џемилев је нагласио да за татарску мањину која чини 12 посто становништва постоје бројни проблеми на Криму као и да их окупационе власти сматрају опасним, преноси Бета.

"Кримски Татари су били против окупације и бојкотовали су референдум о такозваној независности која је била оправдање за припајање тог украјинског подручја Русији", рекао је Џемилев и додао да је "поново на снази тоталитарни режим без икакве демократске слободе".

Мустафа Џемилев тврди да су састанци забрањени, да су сви медији под цензуром и да су људи присиљени да прихвате руско држављанство. Они који су одбили то држављанство третирају се као странци и морају сваких 90 дана да обнављају дозволу за боравак уз могућност протеривања", рекао је лидер кримских Татара, коме су руске власти у априлу 2014. године забраниле улазак на полуострво.

Према његовим речима, постоји списак од 3.000 "забрањених књига" и сматра се кривичним делом уколико се нека од тих књига пронађене у нечијем дому.

Татари, етнички блиски Турцима, и углавном муслимани, колективно су депортовани са Крима у Сибир 1944. године за време совјетског диктатора Јосифа Висарионовича Стаљина. За три дана тада је протерано више од 190.000 кримских Татара.

Кримски Татари су почели да се враћају на родно полуострво крајем 80-их година прошлог века, с распадом Совјетског Савеза. То становништво брзо расте у поређењу са остарелим руским становништвом и представља за Кремљ дугорочан проблем интеграције.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије