Читај ми!

Окончана талачка криза у Тунису, 21 мртав

У нападу на комплекс где се налази туниски парламент убијена је 21 особа, од којих 17 страних туриста, два Тунишана и два нападача. Међу туристима није било држављана Србије. Спасено је око 160 талаца.

22.45 - Седамнаест туриста и два Тунишана убијени су у данашњем нападу на музеј "Бардо" у Тунису, прецизирао је вечерас премијер Туниса Хабиб Есид, чиме је смањио претходно објављен биланс жртава. Убијена су и два нападача.

18.15 - У нападу погинуле 22 особе, јавља државна телевизија. 

16.10 - Најмање 19 мртвих у нападу, каже премијер Хабиб Есид, преноси Ројтерс

16.00 - Међу туристима који су убијени и узети за таоце нема Срба, рекао је Танјугу амбасадор Србије у Тунису Никола Лукић.

15.25 - Убијена двојица нападача и један полицајац у акцији спасавања талаца. Сви таоци ослобођени, јавља Ројтерс позивајући се на туниске званичнике.

15.15 - Око 160 туриста спасено је кроз задња врата, док је тридесетак њих још увек у згради, јављају локални медији, преноси Раша тудеј.

14.40 - У музеју је око 200 талаца, међу којима има и деце, преноси Спутњик.

14.10 - Међу убијенима је седам туриста и један Тунишанин, потврдио портпарол министарства полиције, преноси Раша тудеј

У нападу у музеју "Бардо" у главном граду Туниса погинуле су 22 особе, међу којима су већином страни туристи, чистачица у музеју и један полицајац, пренела је државна телевизија Туниса.

Два нападача упала су у национални музеј "Бардо", који се налази у истој згради где и парламент Туниса, рекао је портпарол туниског министарства полиције Мухамед ел Арој, преноси Раша тудеј.

Премијер Туниса Хабиб Есид рекао је данас да је у нападу убијено 19 људи, међу којима и 17 страних туриста, као и да су још два или три нападача и даље у бекству и да за њима трагају службе безбедности.

Један туниски држављанин и полицајац су такође убијени у нападу, додао је Есид. Премијер је навео да су погинули туристи били држављани Италије, Немачке, Пољске и Шпаније.

Нападачи су претходно упали у музеј и отворили ватру на туристе, усмртивши том приликом 18 особа, међу којима 17 страних држављана и једног Тунишанина.

Затим су се забарикадирали у музеју у којем је било око 200 посетилаца које су узели за таоце.

У акцији ослобађања талаца убијен је и један полицајац, саопштио је портпарол министарства унутрашњих послова Туниса.

"Антитерористичке јединице су ушле у музеј", чију околину обезбеђује полиција и спречава приступ, додао је портпарол.

Музеј се налази непосредно поред парламента који је заседао у тренутку тог напада за који је одговорност, како је пренео Спутњик, преузела џихадистичка група Исламска држава.

У време напада посланици су расправљали о закону против тероризма.

Према првим извештајима, нападачи су били обучени као војници, упали су парламент који је смештен у палати Бардо, где се налази и национални музеј.

Рад парламента обустављен је када су се чули пуцњи, а посланици су се одмах окупили у холу, речено је АФП-у. Нема потврде да ли је до пуцњаве дошло у том делу зграде, или у самом музеју.

Безбедносне снаге су убрзо окружиле комплекс.

На друштвеним мрежама појавиле су се слике на којима су, наводно, таоци из туниског музеја. На једној од њих види се униформисана особа и таоци, међу којима има и деце. Аутентичност ових снимака још није потврђена.

Музеј "Бардо", познат по колекцији антиквитета, једна је од највећих туристичких атракција у Тунису, а туризам је кључни сектор економије те земље коју посећује велики број Европљана, наводи Би-Би-Си.

Последњи терористички напад у којем су страдали страни туристи у Тунису догодио се 2002. године када је у експлозији бомбе бачене на синагогу на острву Ђерба погинуло 19 људи.

Медији оцењују да су безбедносни ризици у Тунису у порасту последњих месеци због нестабилне ситуације у суседној Либији.

Осуде напада у Тунису 

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини оптужила је "терористичке организације" за овај напад.

"Са данашњим нападом у Тунису, терористичке организације су још једном напале земље и народ Медитерана", навела је Могеринијева у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Истакла је да је Европска унија одлучна да мобилише сва средства којима располаже да би подржала Тунис у борби против тероризма и реформисања безбедносног сектора".

Руски председник Владимир Путин је напад на музеј "Бардо" назвао "варварским чином", за који нема оправдања.

Генерални секретар УН Бан Кимун најоштрије је осудио напад и пренео најдубље изразе саучешћа породицама жртава. Бан је изразио солидарност са народом и властима Туниса.

И француски премијер Мануел Валс најјоштрије је осудио терористички напад у Тунису.

Амерички државни секретар Џон Кери истакао је да је Вашингтон "уз народ Туниса у овом тешком тренутку", похваливши брзу реакцију власти Туниса у решавању талачке кризе.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије