Читај ми!

Донбас инсистира на посебном статусу

Лидери Доњецке и Луганске народне републике кажу да нису могући никакви компромиси са Кијевом, док не буде укинута "срамна одлука" председника Петра Порошенка и Врховне раде о посебном статусу Доњецког басена.

Александар Захарченко и Игор Плотницки рекли су да су Петро Порошенко и премијер Арсениј Јацењук цинично извргли руглу своје партнере из ЕУ, који су толико напора уложили у преговорима, преноси Танјуг.

"Одбијајући посебан статус за Донбас, Кијев је погазио крхки мир из Минска и довео ситуацију до ћорсокака", навели су лидери, јавио је Тас.

У изјави се, такође, наводи да Кијев не жели мир већ "стреми да насиљем и економском блокадом уништи Донбас".

Лидери ДНР и ЛНР изразили су незадовољство јуче усвојеним амандманима Раде на Закон о посебном статусу Донбаса, јер су изменама наведена само она насеља која се налазе на линији разграничења, а не сви рејони, градови, села и засеоци који треба да имају посебан статус, у складу са чланом 1 Закона о посебном статусу.

Поред тога, како се наводи, у закону су измене које нису усаглашене са ДНР и ЛНР а тичу се одређења услова одржавања локалних избора, док се увођење посебног статуса одлаже на неодређен рок.

Агенција РИА Новости пренела је изјаву заменика команданта штаба снага ДНР Едуарда Басурина да одлука Врховне раде Украјине да одложи увођење посебног режима самоуправе у Донбасу за сада неће изазвати никакве акције војних снага самопроглашене републике.

"Код нас све иде својим током, према плану, без измена", одговорио је Басурин на питање да ли ће због ове ситуације бити промена у војним активностима ДНР.

Русија незадовољна одлуком Врховне раде 

Та руска агенција је пренела и реаговање шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова – да Москва жали због одлука Раде.

Према његовим речима, решења Раде која је увођење посебног статуса за Донбас условила одржавањем избора, покушај је да се преокрену сви претходни договори.

Лавров је рекао да одлуке украјинске скупштине условљавају увођење посебног статуса неопходношћу ослобађања тих територија које су назвали окупираним, потребом да се замене све особе које је изабрало становништво тих територија и "проистиче да тек када тим територијама буду руководили они који су прихватљиви за Кијев – Закон о посебном статусу ступиће на снагу".

Лавров је на конференцији за новинаре рекао да решења Раде представљају грубо кршење договора из Минска.

Рада је у уторак одложила увођење посебног система самоуправе у Донбасу до одржавања избора по украјинским законима и утврдила списак рејона на које ће се закон односити.

Поред тога, украјинска скупштина је одобрила Порошенково обраћање Савету безбедности УН и Савету ЕУ о распоређивању међународне мисије за подршку миру и безбедности и гласала да се Доњецка и Луганска област прогласе привремено окупираним територијама, подсећају РИА Новости.

Тусков план за везивање санкција Москви са споразумом из Минска

У међувремену, из ЕУ је саопштено да председник Европског савета Доналд Туск са немачким и француским лидерима разматра предлог да се питање трајања санкције Европске уније Русији веже за пуну имплементацију споразума из Минска о примирју у Украјини.

"Предлог ће ићи у правцу изградње веома снажне везе између пуне имплементације споразума из Минска и санкција које су већ на снази", рекао је неименовани званичник ЕУ новинарима.

Туск разматра са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Франсоа Оландом компромисни предлог о будућности санкција Москви, а који ће, како Туск верује, добити пуну подршку свих 28 лидера Уније на сутрашњем самиту.

"Биће то Тусков предлог, али се сада разматра са Меркеловом и Оландом да се пронађе заједнички језик, који онда може бити представљен Европском савету и биће брањен и препоручен не само од стране Туска, већ и Меркелове и Оланда", навео је исти неименовани званичник, пренела је агенција Ројтерс.

Санкције ЕУ уведене Русији истичу у јулу, а сада су европске владе оштро подељене - неке желеле договор на овонедељном самита о продужењу санкција, друге би да се сачека до самита заказаног за јуни, да би "пружили прилику" споразуму из Минска.

Уколико би се санкције Русији везале за пуну имплементацију споразума из Минска на сутрашњем самиту лидера ЕУ, то би заправо било оправдање за продужење санкције Москви, бар, до краја ове године, јер споразум из Минска има рок, до краја ове године, да Украјина поново успостави пуну контролу на својим границама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије