Читај ми!

Чеси траже Земанову смену због проруских изјава

У Сенат Парламента Чешке стигла је петиција са захтевом да горњи дом парламента поведе истрагу против председника Чешке Милоша Земана. Потписници петиције наводе да Земан својим проруским изјавама ради у интересу Русије, а против своје земље и њених савезника.

Аутори петиције коју је потписало 11.126 грађана, затражили су од Сената да након истраге размотри да ли постоје основи да против шефа држава покрене уставна тужба, преноси Бета.

"Председник Земан контроверзним изјавама о санкцијама против Путиновог режима у Русији даје основа за сумњу да делује пре у интересу непријатеља, Путиновог режима, него у интересу Чешке и њених савезника", пише у захтеву Сенату.

"Петицију ће размотрити надлежни одбор. Позваћемо председника Земана да објасни неке своје потезе", рекао је потпредседник Сената Пшемислав Соботка када је преузео петицију.

Аутори петиције и кампање "Председниче, идите!" оптужују Милоша Земана да води руску пропаганду, као и део посланика парламента који су затражили од Владе да Земану не да новац за пут у Москву 9. маја, на војну параду на Дан победе.

Упркос јавним апелима да игнорише параду у Москви, што ће већина лидера Европске уније  демонстративно учинити због Украјине, Земан је потврдио да ће ићи у Москву, зато што не жели да увреди 150.000 руских војника који су, како каже, положили животе да ослободе Чехословачку од Хитлерових нациста.

Премијер Бохуслав Соботка категорично је одбио захтев опозиционе деснице да шефу државе не плати путовање за Москву.

"Влада неће спречавати шефа државе да путује у Москву на прославу 70-годишњице завршетка Другог светског рата. То ништа не мења на ставу Чешке према украјинског кризи. Они који су пали за нашу слободу у борби против фашизма, нису ништа криви за неприхватљиво
понашање садашњег председника Русије Владимира Путина", рекао је чешки премијер.

Председник Чешке по Уставу не одговара никоме, не може бити кривично гоњен, нити смењен.

Једини пут је уставна тужба, између осталог за кршење Устава или деловање против суверенитета и територијалног интегритета. Ту тужбу може да поднесе Сенат, али Посланички дом има на то право вета.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије