Читај ми!

Лидер "Пегиде" поднео оставку

Лидер немачког десничарског политичког покрета "Пегида" Луц Бахман поднео је оставку пошто се појавила његова фотографија с брковима и фризуром Адолфа Хитлера, пренео је Би-Би-Си.

Лидер немачког десничарског политичког покрета "Пегида" Луц Бахман поднео је оставку јер је на Фејсбуку позирао као Хитлер, са потписом: "Вратио се!"

Немачко тужилаштво покренило је истрагу пошто је лист Билд објавио фоторграфију кооснивача "Пегиде" Луца Бахмана на насловној страни, уз његово објашњење да је слику ставио на своју Фејсбук страницу пре извесног времена као шалу.

Инцидент је наишао на оштре критике, посебно немачка владе.

"Свако из политике ко позира као Хитлер је или потпуни идиот или нациста. Разумни људи не прате идиоте, а пристојни људи не прате нацисте", рекао је вицеканцелар Зигмар Габријел за Билд.

Габријел је поновио позив немачке владе да људи не учествују на редовним окупљањима Пегиде у Дрездену.

Немачко тужилаштво покренуло је истрагу против Бахмана због подстицања мржње.

Претходно је данас организатор "Пегиде" Рене Јан рекао да се вођство тог покрета састаје да расправи питање слика.

"Инцидент с Хитлеровим сликама могао би имати последице. То је неприхватљиво. Не желим да имам ништа с том ствари", рекао је Јан.

Луц Бахман је лидер и најпрепознатљивија фигура групе "Патриотски Европљани против исламизације Запада", познате и као "Пегида", која је привукла око 25.000 људи на својим антиимиграционим маршевима у Дрездену, наводи британски Индипендент.

Лист Дрезден морген пост, у чланку под насловом "Два лица Луца Бахмана", пренео је са Фејсбука фотографију на којој лидер "Пегиде" позира "у стилу Адолфа Хитлера", а у тексту наводи да је Бахман познат још и по томе што се 2012 . године представљао као члан Клу клукс клана и лансирао слоган: "Три К држе мањине далеко."

Индипендент наводи да је Бахман, који инсистира на томе да је "Пегида" – "умерена" група, после текста у Дрезден морген посту уклонио спорну фотографију са Фејсбука.

Један од читалаца тог листа навео је да је лидер "Пегиде" на друштвеној мрежи писао да су имигранти "говеда" и "смеће".

"Изражавао се на недоличан начин о свима који нису поборници његових идеја", навео је тај читалац: "А када сам се супротставио његовим идејама, он ми је блокирао приступ."

Скуп "Пегиде" која сваке недеље организује протесте у Дрездену, у понедељак је био отказан пошто је полиција саопштила да су власти виделе поруку на Твитеру с претњом организаторима смрћу.

Недељу дана раније, "Пегида" је окупила 25.000 људи, што је највећи протест од октобра када су почели њени скупови.
 

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије