Снежни хаос у Британији и Француској

Ниске температуре и обилне снежне падавине изазивају бројне проблеме у саобраћају у великим деловима Велике Британије и Француске, извештавају британски и француски медији. Током протекле ноћи више од 15.000 возила блокирано на путевима на југоистоку Француске у туристичком региону Савоје.

Би-Би-Си је пренео упозорење британске метеоролошке службе возачима на поледицу, будући да је широм Велике Британије температура пала испод нуле, јавља Танјуг.

Мраз је захватио велике делове те земље, а због обилних снежних падавина и мећава, за саобраћај су затворени бројни путеви и неки аеродроми а хиљаде људи морале су да прекину путовање, наводи британски Телеграф.

Суснежица и снег погодили су север и централну Енглеску, као и Шкотску.

У Шефилду је група путника била принуђена да проведе ноћ у једној цркви, након што се њихов аутобус заглавио у снегу, а десетине возача у том граду морале да напусте своје аутомобиле. Затворени су аеродроми "Џон Ленон" у Ливерпулу и "Лидс Бредфорд" у Јоркширу, наводи Телеграф, док АФП преноси да су летови ка европским дестинацијама каснили са аеродрома Манчестер, трећег по величини у Британији.

У већем делу земље уведен је "наранџасти" ниво опасности - трећи на скали од четири, због хладноће и снежних падавина, а у најтежим условима нашли су се возачи на северу Енглеске, где је у одређеним областима пало до 11 центиметара снега, а на путевима су формиране километарске колоне.

Полиција саопштава да је знатно повећан број саобраћајних несрећа, што додатно отежава кретање возила.

Власти упозоравају на потребу опрезне вожње и апелују на грађане да без преке потребе не крећу на пут.

Ледени дани су у Великој Британији најављени и за наредну недељу, све до четвртка, а метеоролози прогнозирају да би наредне седмице температура ваздуха у Великој Британији могла да достигне до минус 10 степени Целзијусових.

Истовремено, агенције су раније јавиле да је током протекле ноћи више од 15.000 возила блокирано на путевима на југоистоку Француске у туристичком региону Савоје, и да су у 12 градова формирани прихватни центри за оне који су се нашли у невољи.

Невреме и ледена киша изазвали су смрт једног 27-годишњег младића чији је ауто слетео у провалију у планинском региону Белдон.

Километарске колоне формиране су на читавом истоку Француске, на аутопутевима према Женеви и јужније од Гренобла.

На неким путевима брзина кретања не прелази десет километара на сат.

У 19 француских департмана од петка увече на снази је "наранџасти" ниво опасности због непрекидних падавина.

Министар унутрашњих послова Бернар Казнев позвао је возаче да буду изузетно опрезни и да одложе путовање уколико је то могуће.

Метеоролози су упозорили возаче да због захлађења на већини путева источног дела земље појавити поледица што ће додатно отежати ситуацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије