Читај ми!

Обележен крај мисије НАТО-а у Авганистану

НАТО у Кабулу одржаo свечану церемонију поводом окончања мисије у Авганистану, након 13-годишњег конфликта са талибанима који не јењава иако су још 2001. године инвазијом збачени са власти.

Церемонија је организована у тајности због претњи од напада талибана у авганистанској престоници, која је последњих година и даље поприште честих напада бомбаша-самоубица, јавља агенција АФП, преноси Танјуг.

Амерички командант међународних снага похвалио је постигнућа у 13-годишњој борби против талибана, на церемонији у Кабулу, поводом формалног окончања ратних операција НАТО у тој земљи.

"Заједно смо подигли авганистански народ из мрака очаја и дали им наду у будућност", рекао је генерал Џон Кембел окупљеним НАТО војницима.

"Учинили сте Авганистан јачим, а нашу државу безбеднијом", додао је Кембел, а пренео АФП.

Међународне снаге за безбедносну помоћ, на челу са САД, 1. јануара ће заменити НАТО мисија "обуке и подршке", а одржавање безбедности у земљи ће преузети 350.000 авганистанских војника и полицајаца.

Церемонијом се завршила постепена предаја одговорности авганистанским снагама, које броје 350.000 војника, задужених за безбедност у земљи од средине прошле године.

Недавни крвави напади подривају, међутим, тврдње да је екстремизам у Авганистану у слабљењу и јачају бојазни да се та држава суочава са новим таласом насиља, навела је француска агенција.

Око 12.500 страних војника који ће остати у Авганистану и након повлачења НАТО неће бити директно укључено у борбе, али ће помагати авганистанској војсци и полицији у сукобима са талибанима, који су владали Авганистаном између 1996. и 2001. године.

Мисија НАТО у Авганистану је највише чланова бројила 2011. године, кад се у тој земљи налазило око 130.000 војника из 50 земаља.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије