Нестао авион "Ер Азије"

Авион "Ер Азије" са 162 путника и члана посаде нестао са радара у 7.24 по локалном времену, објавиле индонежанске власти.

Вицепредседник Индонезије изјавио да се авион највероватниеј срушио. Потрага обустављена због мрака. 

Из индонежанског Министарства саобраћаја речено је да је авион нестао над Јаванским морем, на лету од Сурабаје до Сингапура у Индонезији, као и да је пилот затражио од контроле лета неуобичајену руту прелета због невремена, преноси Танјуг.

"Према нашим подацима, у авиону који је летео од Сурабаје у Индонезији ка Сингапуру, билa су 162 путника и члана посаде. Међу њима је 149 Индонежана, три Корејца, Сингапурац, Британац и једна Малезијац. Формирали смо контакт-центар како бисмо одговорили на сва питања родбине и пријатеља путника", наводи Министарство саобраћаја Индонезије. 

Потпредседник Индонезије Мухамед Јусуф Кала рекао је да се авион највероватније срушио.

Индонезија је због мрака обуставила потрагу за авионом, јавио је Ројтерс позивајући се на националну спасилачку агенцију.

Агенција је навела да ће операција бити настављена у понедељак, у шест сати ујутру по локалном времену.

Из Сингапура су најавили да ће послати два авиона, која ће се придружити потрази у понедељак.

Помоћ у авионима, бродовима  и експертима су, такође, понудиле и САД, Малезија, Британија, Јужна Кореја, Аустралија и Индија.

Регионална нискобуџетна компанија "Ер Азија", коју је основао 2001. малезијски бизнисмен Тони Фернандес, саопштила је да је нестали авион "ербас А-320-200" летео на унапред пријављеној рути.

Међутим, пилот је током лета затражио да скрене са курса због временских прилика, након чега је изгубљен сваки контакт док се авион још налазио у простору који надзире индонежанска контрола лета.

"Не усуђујемо се да претпоставимо шта је могло да се догоди, осим тога да је изгубљен контакт", изјавио је генерални директор индонежанске Агенције за саобраћај Џоко Муржатмоџо.

Додао је да је последњи контакт између пилота и контроле лета остварен у 6.13 по локалном времену, кад је пилот затражио дозволу да "избегне облак тиме што ће скренути лево и повећати висину на 10.360 метара".

Муржатмоџо је рекао да из авиона није упућен позив да се летелица налази у невољи.

Овај инцидент долази на крају црне године за малезијске авио-компаније, које су током 2013. изгубиле два своја авиона.

У марту је на лету од Куала Лумпура до Пекинга нестао "боинг-777" са 239 путника и чланова посаде, а потом је у јулу изнад Украјине оборен, такође, "боинг-777", компаније "Малејжа ерлајнс". Тада је погинуло свих 298 путника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије