Читај ми!

Руанда, две деценије од геноцида

Навршава се двадесета годишњица геноцида у Руанди где је за око 100 дана побијено најмање 800.000 људи - углавном етничких Тутсија и умерених Хутуа.

Масовним скупом на стадиону у Кигалију је почело обележавање 20 година од геноцида у Руанди.

Насиље у Руанди је избило после смрти председника Жувенала Хабијаримане, из редова Хутуа, који је погинуо у авионској несрећи 6. априла 1994, а завршено је у јулу исте године када је Патриотски фронт Руанде (РПФ), побуњеничка група предвођена Тутсима, поразио владине снаге.

Званичан период жалости који је почео пре три месеца паљењем бакље која је обишла сва места у земљи, кулминираће данас када председник Пол Кагаме, предводник РПФ-а, буде упалио вечни пламен у меморијалном центру посвећеном геноциду, који ће горети 10 дана.

Обележавање се одвија у сенци дипломатских напетости између Француске и Руанде, јер је Кагаме више пута раније, а и данас поново у најновијем интервјуу недељнику "Жен Африк", оптужио Белгију и Француску "за директну улогу у политичкој припреми геноцида", рекавши да су француски војници били "и саучесници и починиоци" у крвопролићу.

Протеклих година је дошло до отопљавања у односима између Француске и Руанде - Кагаме је 2011. био у Паризу, а Француска је формирала комисију за истрагу геноцида.

Француска је признала да су за време геноцида у Руанди направљене велике грешке, али је негирала оптужбе тврдећи да су француске снаге желеле да заштите цивиле.

Француски амбасадор у Руанди Мишел Флеш изјавио је за АФП да му није дозвољено да присуствује свечаној комеморацији геноцида и да га је синоћ министарство спољних послова Руанде телефоном обавестило да више није "акредитован за церемонију".

Белгија, бивша колонијална сила, која се за разлику од Француске извинила Руанди због тога што није успела да спречи геноцид, послала је високу делегацију на комеморацију у Кигали.

Генерални секретар УН Бан Кимун поручио је данас да је комеморација прилика да се свет подсети да треба да уради све што може да осигура да се овакви злочини никад не понове.

"Бруталност у Руанди још увек шокира: у просеку 10.000 жртава дневно, дан за даном, и тако три месеца", рекао је Бан у саопштењу уочи комеморације.

Последице масакра се, по његовим речима, и даље се осећају у колективној свести међународне заједнице, као и у делу Африке у којем се догодио.

Амерички председник Барак Обама одао је почаст жртвама затраживши од међународне заједнице да изабере самилост уместо мржње.

Он је истакао да геноцид "није био случајан, нити неизбежан", већ намеран и систематски покушај људских бића да униште друга људска бића".

"Геноцид којег се данас сећамо - и неуспех света да брже реагује - подсећа нас да увек имамо избор", рекао је Обама у саопштењу, пренео је АП.

Пред лицем мржње морамо да се сетимо људскости, пред окрутношћу морамо да изаберемо саосећање, а пред нетолерантношћу и патњом, никад не смемо да будемо равнодушни", поручио је амерички председник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара