Читај ми!

Меркелова против економских санкција Русији

Кризу насталу због Украјине требало би решити политичким средствима, без наметања економских санкција Русији, сматра Ангела Меркел. Анкете показују да већина грађана Немачке "има разумевања" за руску анексију Крима.

Немачка канцеларка је у Берлину рекла да Запад није достигао фазу која подразумева наметање економских санкција Русији, пренела је руска агенција Итартас њену изјаву дату након што је разговарала са јужнокорејском председницом Парк Геун Хјуео.

"Надам се и да ћемо успети да их избегнемо (санкције)", рекла је Меркелова и додала да није заинтересована за ескалацију већ да, напротив, ради на деескалацији ситуације.

Грађани Немачке, ако је судити према анкети коју је објавио угледни магазин Шпигл, подржавају став канцеларке Меркел.

Наиме, анкета спроведена за Шпигл показује да већина Немаца има разумевање за руску анексију Крима и сматра да Запад треба да прихвати припајање Крима Русији.

Према тој анкети, 55 одсто Немаца има делимично или потпуно разумевање за то да руски председник Владимир Путин Украјину, а посебно Крим, сматра руском интересном зоном.

Међутим, око 60 одсто анкетираних је мишљења да су реакције Запада према Москви примерене, док 34 одсто мисли да су америчко-европске санкције, заправо, претеране.

Немачки медији, дан после сусрета извршног директора немачког концерна "Сименс" Џоа Кесера са руским председником Владимиром Путином, пишу и да канцеларка Меркел "нема ништа против да немачке фирме сарађују са руским".

Кесер је у Москви говорио о "односу пуном поверења" према руским фирмама и нагласио да "Сименс" око 160 година послује на руском тржишту, нагласивши да није био изложен никаквом притиску немачке владе да откаже свој пут за Москву, пренели су немачки медији.

Немачки стручњаци кажу да би економске санкције против Русије, које желе да јој наметну западне земље због ситуације у Украјини и на Криму, могле негативно да утичу на немачку економију.

Немачко-руска трговина у 2013. години достигла је 76 милијарди евра, око 6.000 немачких компанија послује у Русији, укупан обим њихових инвестиција износи 20 милијарди евра и око 300.000 радних места у Немачкој зависи од економских односа Немачке са Русијом, наводи штампа.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије