Абас одбија преговоре са Израелом

Махмуд Абас тражи да сви затвореници буду ослобођени из израелских затвора. Израел жели да Палестинци пристану на продужење преговора и упозорава да ће у случају да на то не пристану угрозити коначно пуштање затвореника.

Државни секретар САД Џон Кери допутовао је у Аман из Рима да се састане с палестинским председником Махмудом Абасом у покушају спасавања мировних преговора, у тренутку када се страхује да Израел неће ослободити затворенике, како је било планирано, преноси Танјуг.

Абас одбија да дискутије о америчком оквиру за наставак мировних преговора с Израелом, док четврта и коначна група палестинских затвореника не буде ослобођена из израелских затвора, јавио је АФП позивајући се на неименоване изворе.

Неименовани палестински званичник рекао је да је Кери тражио од Абаса да пошаље у Рим главног палестинског преговарача Саеба Ереката да се састане с њим, али је Абас то одбио.

По доласку у Јордан, Кери се најпре састао с јорданским краљем Абдулахом другим, пред вечеру с Абасом, у настојању да смањи разлике између две стране, рекла је његов портпаролка.

На основу договора о обнови преговора крајем јула прошле године било је планирано да Израел ослободи 104 палестинска затвореника, који већ дуже служе затворску казну. У замену за то Палестинци су се обавезали да неће тражити унапређење свог статуса преко УН. Израел је до сада ослободио 78 палестинских затвореника у три фазе, а ослобађање последње групе, планиране за 29. март, је под знаком питања.

Расте забринутост да би влада израелског премијера Бењамина Нетанијахуа могла да блокира тај потез.

Палестински министар Иса Караке задужен за затворенике рекао је да ће се Израел "сматрати одговорним за сваку последицу", оценивши да покушава да избегне ослобађање. У случају да се то деси, палестински лидери прете да ће наставити дипломатске напоре у УН. Данас их је подржала Арапска лига у одбијању да испуне Нетанијахуов захтев за признање Израела као јеврејске државе.

"Изражавамо наше потпуно одбијање позиву да сматрамо Израел јеврејском државом," наведено је у декларацији, објављеној на крају дводневног самита у Кувајт Ситију, коме је присуствовао Абас.

Израелска страна је узвратила да би Абасов став о томе могао да минира мировни процес.

"Палестински лидер се хвалио да одбија да макар и дискутује о признању јеврејске државе, парадирајући одбијањем као врлином" рекао је један високи израелски званичник, истакавши да тиме Абас подрива визију мира председника Барака Обаме и минира напоре Керија да мировни процес напредује.

Кери настоји да приволи две стране да усвоје оквир споразума, који би послужио као основа за даље преговоре након истека првобитног рока за доношење споразума 29. априла.

Израел такође жели да Палестинци пристану на продужење преговора и упозорава да ће у случају да на то не пристану угрозити коначно пуштање затвореника. Затвореници нису једина препрека.

Израел тренутно врши притисак на САД да пусти израелског шпијуна Џонатана Поларда и наставља да шири јеврејска насеља на окупираној палестинској земљи. Израелски војни радио јавио је данас да су САД понудиле да пусте Поларда, који је ухапшен 1985. и осуђен на доживотну робију за шпијунажу, у замену за пуштање палестинских затвореника.

Међутим, портпарол Стејт департмента Џен Псаки је настојала да умањи очекивања да ће се то десити, имајући у виду да је Полард оптужен за врло озбиљан злочин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије